Приводе се крају радови на санацији Ћеловића куће

ТРЕБИЊЕ │ Радови на реконструкцији источног блока Ћеловића куће приводе се крају, чиме ће некад запуштени простор у власништву Града Требиња – површине по 160 квадратних метара у приземљу и на спрату објекта – бити оспособљен за нове садржаје.

Ненад Милићевић, начелник Одјељења за општу управу, за Радио Требиње каже да је ово један од пројеката санације девастираних простора у власништву Града Требиња како би били стављени у функцију, првенствено у комерцијалне сврхе.

„Први разлог због чега смо се одлучили на ову инвестицију јесте да издавањем у закуп остваримо нове приходе, а други – да би овај објекат спасили од пропадања, пошто је у центру града, познат је и под заштитом је државе“, додаје Милићевић.

Уз реновирање простора, од грађевинских захвата урађени су потпорни стубови и армирана бетонска плоча, а комплетно је обновљена и кровна конструкција, која је, истиче Милићевић, била у веома лошем стању.

„Приземље ће вјероватно бити издато у закуп Комерцијалној банци, а постоји интерес закупаца и за простор на спрату објекта“, истиче Милићевић.

Док се не обезбиједи закупац, једна од идеја је да простор на спрату Ћеловића куће буде у јавној функцији – као сала за састанке.

Радове вриједности 70.118 КМ без урачунатог ПДВ-а финансира Град Требиње, а извођач је „Конструктор инжењеринг“ из Билеће.

Зграда која је припадала угледној трговачкој породици Ћеловић један је од љепших примјера архитектуре урбаног језгра Требиња.

Западни дио Ћеловића куће раније је реновиран за потребе смијештања Народне библиотеке Требиње, док је централни у приватном власништву.

Р.С.