Признали: Србију смо више ‘тукли’ него ИСИС и Ал Каиду заједно

 765-430-29bc67a72489b2703ece2ca2d94d2c06

Током бомбардовања 1999. НАТО имао укупно 19.484 налета над Србијом, чак 250 дневно… Ирак и Сирију гађали су 2.796 пута, Авганистан 6.500, а Либију 9.700.

Дејвид Килкален, аустралијски официр и бивши саветник некадашњег шефа ЦИА Дејвида Петреуса, открио је да су САД са својим НАТО савезницима више бомбардовале Србију него ИСИС и Ал Каиду заједно!

Овај шокантан податак Килкален је изнео у колумни за британски „Гардијан“, у којој је објавио да је током агресије на нашу земљу 1999. НАТО извршио чак 19.484 удара, или у просеку чак 250 дневно!

 

„Опаснији“ смо од ИСИС

Поређења ради, западна алијанса је после 11. септембра 2001. на Авганистан извршила „свега“ 6.500 удара, покушавајући да уништи Ал Каиду и њеног лидера Осаму бин Ладена. Мање од Србије страдала је и Либија током свргавања Муамера Гадафија, на коју се НАТО обрушио 9.700 пута.

Коначно, чак ни злогласна Исламска држава у Ираку и Сирији није била под толиким ударом јер се, како наводи Килкаленова статистика, читаве прошле године нашла на мети западне коалиције у „само“ 2.796 наврата. Проста рачуница, дакле, каже да је на Авганистан, Либију, Ирак и Сирију заједно НАТО извршио чак 3.284 удара мање него на Србију.

Ратна стратегија је да се неутралише ИСИС у Ираку, а како би се створио мир. У Сирији је да се заустави рат сукобљених страна.

За разлику од њих, циљеви кампања у Босни, на Косову (мисли се на Србију 1999, прим. ур.) и у Либији били су да се начини довољно штете наоружаним чиниоцима како би били присиљени на прекид ватре, стоји у Килкаленовом извештају.

Војни коментатор Мирослав Лазански истиче да ове бројке показују да смо војно били већа опасност НАТО од бројних исламистичких група.

„На почетку рата било је мање, док је последње три недеље бомбардовања Алијанса имала и до 1.000 налета дневно. Међу њима су били и бомбардери, али и ловци за њихово праћење, као и авиони за електронско извиђање и ометање. То је била интензивна агресија, са доста циљева од војних, преко аеродрома, мостова и фабрика, док у Авганистану нема толико исплативих мета“ оцењује Лазански и додаје да су ови подаци показатељ да се НАТО није претерано трудио у борби против талибана и екстремиста:

„Очигледно се нису претргли у борби против ИСИС и Ал Каиде, док су Руси за два месеца у Сирији извели више удара него западњаци за годину и по дана.“

Са њим је сагласан и војни аналитичар Бојан Димитријевић, који подвлачи да се акције НАТО на Блиском истоку умногоме разликују од оне 1999.

„Агресија на СРЈ била је прокламована ваздушна кампања и озбиљан рат, док су напади на Ирак и Сирију из ваздуха спорадични. То значи да се против исламиста не боре адекватно. Килкаленове бројке показују да су САД показале већи стратегијски и војни интерес на Балкану него што имају данас у односу на тероризам, као највећу глобалну претњу. Понашање САД према ИСИС крајње је необично, јер су за много мање изазове реаговали много снажније“ наводи Димитријевић.

 

Свака бомба сувишна

Бивши министар одбране Србије Драган Шутановац истиче да бројке саме по себи нису битне, већ њихова оправданост.

„Немам податак колико су НАТО, Руси или војске земаља Персијског залива извршиле удара, али знам да је и једна бомба која је пала на СРЈ била сувишна. Иначе, потпуно другачији концепт ратовања је био онда и сад. Нас су „тукли“ само из ваздуха, а у овим случајевима су ушли са копненим трупама или су само давали подршку локалним снагама. И реално, тадашња ВС је била много озбиљнија војна снага од ових других. Није то за поређење“ закључује шутановац.

Ко је Дејвид Килкален

* војни и безбедносни експерт, саветник у НАТО

* 2007-2008. саветник генерала Дејвида Петреуса за вођење рата у Ираку

* 2005-2006. главни стратег у Канцеларији координатора за противтерористичке акције у америчком Стејт департменту

* саветник британске и аустралијске владе

Информер