Продаја некратнина СФРЈ у метрополама

3815365_1

Вриједне некретнине бивше СФРЈ у иностранству, које су превелике да би припале само једној држави насљедници, коначно ће бити продате, потврдило је Новом листу хрватско Министарство спољних и европских послова. Ријеч је о некретнинама у Њујорку, Бону, Берну и Токију.

Међу њима је и стан на Парк авенији на Менхетану, који је у фокусу јавности био прије пет година када је о њему писао „Њујорк Пост“, објавивши и фотографије некретнине на престижној адреси, али у поприлично лошем стању.

Ускоро на процјени

Према информацијама Новог листа из МВЕП-а, договор о покретању заједничке продаје тзв. великих комплекса постигнут је почетком априла на састанку Заједничког одбора држава насљедница за сукцесију дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ.

„Те је некретнине Заједнички одбор, прије више година, утврдио као превелике (величином и вриједношћу) за било коју државу насљедницу, те одредио како требају ићи у заједничку продају“, наводе у МВЕП-у. Но, тек су се сада државе договориле да се с продајом и крене, па ће ускоро почети прибављати независне процјене вриједности за сваку од споменутих некретнина.

„Након окончања тог поступка покренуће се поступак продаје“, истичу на Зрињевцу. Стога засад нису могли процијенити када ће ти ‘велики комплекси’ бити продати.

Након продаје, новац ће бити подијељен међу државама насљедницама, према уђелима договореним у Уговору о питањима сукцесије. Хрватској, према том уговору, припада 23,5 посто уђела у вриједности дипломатске и конзуларне имовине бивше државе, „па тако и у износу купопродајне цијене од заједничке продаје некретнина бивше СФРЈ“, објашњавају у хрватском Министарству.

Н1