Prodaje se imovina Bobar bane -u igri imovina u Trebinju i Bileći

Objavljen poziv za prodaju imovine u vlasništvu Bobar banke iz Bijeljine. Rok za ponude 16. jul. Od septembra nudi se i poslovni prostori

Bobar-1
BANJALUKA | Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović objavio je poziv za prodaju nekretnina, automobila i mašina u vlasništvu propale banke iz Bijeljine.
Rok za dostavljanje ponuda je 16. jul, a javno otvaranje ponuda biće održano dan kasnije. Na javnoj licitaciji naći će se desetak stanova, poslovnih prostora i kuća, osam automobila, poljoprivredno zemljište u Bijeljini, Palama, Trebinju, Bileći, Modriči, Derventi i Novom Gradu, mašine i oprema, traktor, mlinovi za šećer i kafu, mikser za proizvodnju testa, linija za proizvodnju grickalica…
Ovo je samo deo imovine Bobar banke koji će biti ponuđen na prodaju, jer je reč o imovini za koju dokumentacija nije sporna. Maksimović najavljuje da će do značajnije prodaje imovine doći od septembra kad će biti ponuđen i poslovni prostor u Bijeljini, za koji vlada veliko interesovanje. Takođe, Bobar banka ima „atraktivan“ poslovni prostor i u Banjaluci, ali za njega još nisu rešeni imovinski odnosi.
Ekonomski analitičar iz Bijeljine Aleksa Milojević, za „Novosti“, kaže da je prodaja imovine logičan potez likvidacionog upravnika u procesu likvidacije banke, s obzirom da banka nema dovoljno aktive da se namire poverioci. On kaže, međutim, da poverioci neće ni blizu biti „namireni“.
– Koliko mi je poznato potraživanja poverilaca banke su oko 280 miliona KM, a imovina banke nije ni približno vredna toj cifri, tako da poverioci ni blizu neće biti isplaćeni – ističe Milojević.
NAPLATA KREDITA
Iako su mnogi skeptični kad je u pitanju proces naplate kredita, likvidacioni upravnik banke Mile Maksimović kaže da naplata ide planiranom dinamikom, pa čak i bolje od očekivanog!
On napominje da se znalo da će Bobar banka propasti, jer je nekoliko puta bila dokapitalizovana, a davali su se krediti za koje se takođe znalo da neće biti vraćeni.
– To je jedina banka koja je bila dokapitalizovana nekoliko puta i koja je bez ikakvog osnova dobijala novac od Vlade. Na dobitku su na kraju ostali oni koji su uzeli kredite i koji ih sada nikad neće vratiti, a na gubitku su štediše i pojedine opštine koje su u toj banci držale sredstva – ističe Milojević.
Agencija za bankarstvo RS uvela je krajem novembra prošle godine prinudnu upravu u Bobar banci, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Bobar banci je mesec dana nakon toga oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak njene likvidacije.
U Bobar banci je bilo oko 250 miliona maraka depozita, a na sigurnu naplatu mogli su da računaju samo oni koji su imali do 50.000 KM, koliko iznosi limit do kojeg novac osigurava Agencija za osiguranje depozita BiH.
Na te depozite odnosilo se 86 miliona KM i njihova isplata počela je 19. januara. Preostali iznos biće isplaćivan iz likvidacione mase banke, srazmerno naplati.
enovosti/radiotrebinje.com