Продужена туристичка сезона и у новембру

ТРЕБИЊЕ │ Туристичка организација града Требиња ће своју цјелокупну туристичку понуду представити данас на Јесењем сајму у Бањалуци, на коме ће учествовати око 120 излагача.

Током ове године они су учествовали на свим значајним сајмовима у региону, а по први пут самостално су се представили на сајмовима у Будви, Суботици и Сарајеву.

У овогодишњој туристичкој сезони забиљежили су одличне резултате.

Према подацима Туристичке организације града Требиња, током десет мјесеци ове године евидентирано је 85.158 ноћења туриста, што је за 35 одсто више у односу на исти период прошле године.

„Занимљив је податак да смо већ за првих осам мјесеци ове године премашили читаву 2016. годину, а за девет мјесеци 2018. цјелокупну претходну годину“, навео је Жарко Вицо, самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Града Требиња.

Он додаје да је у Требињу реалан број ноћења далеко већи од наведеног јер је велики број ноћења који нису нигдје регистровани и гдје се не плаћају туристичке таксе.

У Требињу су, на више дана боравили, туристи из 72 земље свијета, а највише их је било из Србије, Турске, Црне Горе и Јужне Кореје.

Број посјета Туристичко-информативном центру је за 28 одсто већи у односу на исти период прошле године.

„Посјетило нас је 13.756 туриста из 90 земаља свијета. Оно што је допринијело повећаном броју туриста ове године је проширење понуде, посебно у Граду сунца, а у наредном периоду тамо очекујемо даљи развој и унапређење тог дијела понуде. Тако да Требиње постаје све значајнија и доминатнија туристичка дестинација у региону“, каже Вицо.

Сезона је продужена, па и током новембра Требиње посјећују гости и туристи посредством бројних тур-оператера из региона. Вицо додаје да све до нове године имају најављене групне туристичке обиласке.

Током овог мјесеца је доста индивидуалних туриста који обилазе Требиње.

„Има још увијек индивидуалних туриста, не као у мјесецима љетне туристичке сезоне, али то је из године у годину све боље. Надамо се да ће Требиње постати дестинација у коју ће туристи радо долазити током цијеле године“, каже Вицо.

Још увијек није тачно дефинисано шта ће бити у туристичкој понуди током новогодишњих празника.

„У плану постоје неки садржаји. Претходне двије године су нас охрабриле да у том смислу размишљамо. Имали смо позитивне реакције и Требињаца и туриста. Свјесни смо могућности и потребе да се туристичка сезона продужи, да је туризам важна стратешка грана за Требиње и да би требало да живи током цијеле године. Та граница се помјера већ имамо озбиљније туристичке посјете од марта до краја новембра, око новогодишњих и божићних празника, у складу са културним и забавним дешавањима. На проширењу туристичке понуде током цијеле године радићемо у наредном периоду“, наводи Вицо.

Смјештајни капацитети у великим требињским хотелима су већ већином резервисани за новогодишње дане.

Након сајма у Бањалуци, сходно могућностима требало би, да учествују и на Београдском туристичком форуму, који ће ускоро бити одржан у Београду.

Д.Р.