Произвођачи струје у губитку 39 милиона КМ

377093_1

БАЊАЛУКА | Укупан губитак пет производних предузећа „Електропривреде Републике Српске“ у прошлој години износио је 39,2 милиона марака, открива пословни портал КАПИТАЛ.

Након јуче објављених финансијских извјештаја рудника и термоелектрана „Гацко“ и „Угљевик“, данас су изашли и финансијски извјештаји преостала три државна произвођача електричне енергије, из којих је видљиво да је и једна хидроелектрана пословала негативно, а друге двије са незнатном добити, нешто већом од два милиона КМ.

Међутим, и поред добити коју су двије ХЕ оствариле, из финансијских извјештаја је видљиво да су сва производна предузећа из састава ЕРС лани драстично погоршала пословне резултате у односу на оне из 2014. године.

Укупном губитку ових пет предузећа највише су допринијели Рудник и Термоелектрана „Гацко“ са минусом од 21,6 милиона КМ и РиТЕ „Угљевик“ са 18,2 милиона КМ губитка, о чијем лошем пословању је КАПИТАЛ већ писао.

Када је у питању пословање хидроелектрана, „ХЕ на Требишњици“ и „ХЕ на Врбасу“ у 2015. су оствариле добит у укупном износу од 2,4 млиона КМ, али су „ХЕ на Дрини“ имале губитак од 1,8 милиона КМ, тако да је добит те двије ХЕ готово неутралисана.

Добит „ХЕ на Требишњици“ прошле године је износила 1,3 милиона КМ, а из њиховог финансијског извјештаја видљиво је да је профит лани значајно смањен у односу на 2014. годину када је износио 6,1 милион КМ.
И код „ХЕ на Врбасу“ је слична ситуација. Њихова добит лани је износила 1,1 милион марака и три пута је мања односу на 2014. годину када је износила 3,9 милиона КМ.

С друге стране, „ХЕ на Дрини“ су лани имале минус од 1,8 милиона, док су у 2014. пословали са добити од 4,2 милиона марака.

Капитал