Promocija romana „Dunja“ književnice Vasiljke Marić

screen-09.03.04[17.01.2015]

TREBINJE | Savez književnika u zemlji i rasejanju, sa sjedištem u Zemunu, nedavno je objavilo pet knjiga književnice Vasiljke Marić.
Nakon njene smrti, pomenuto Udruženje, objavilo je njen roman pod nazivom „Dunja“. Promociju romana organizovalo je Udruženje književnika Srpske, podružnica Trebinje, sa Udruženjem za vodosnadbijevanje i obnovu sela Tulje.
Vasiljka Marić je rođena u ovom selu, životni put je vodio do Sarajeva, a početkom rata u daleku Australiju, gdje je nastavila da piše i opisuje svoje rodno selo, Trebinje, Hercegovinu. U dalekoj Australiji je i umrla.
„Poslije njene smrti, porodica i ova Udruženja, prije svega ovo međunarodno udruženje, srpskog naroda objavilo je posthumno,  jedan tako dobar roman pod nazivom „Dunja“ rekao je književnik Radoslav Milošević.
Promovisani roman Dunja, govori o ljubavi dvoje mladih na obali Jadranskog mora, gdje nastaju razni zapleti, ali ljubav na kraju pobjeđuje. Ljubav je jedna od osnovnih tema svih književnih djela Vasiljke Marić.

screen-09.00.58[17.01.2015]
„Za razliku od dvoje mladih, gdje se sve srećno završava, kod ovih drugih likova pretežno ostaje, što bi rekao Stanković žal za mladošću, za ne ispunjenim snovima, oni to nose duboko u sebi, krijući, ali stoički podnose, mada naša književnica Vasiljka poručuje na kraju krajeva, da se vrijedi boriti za ljubav, i da uvijek ima nade “, dodao je Milovan Rosić, profesor srpskog jezika.
Pored romana, objavljene su i dvije knjige poezije, sa sličnom tematikom, ljubav i žal za mladošću.
Prije izvjesnog vremena mještani sela Tulja su formirali Udruženje za vodosnadbjevanje i obnovu sela. Kroz ovo Udruženja uspjeli su da dobar dio kuća obnove, da do svake kuće dovedu asvalt, uvedu tehničku vodu za navodnjavanje. Nakon ove obnove, mještani su krenuli i u kulturnu i duhovnu obnovu. Kulturna perjanica ovog sela je upravo Vasiljka Marić.
Nebojša Kolak/Srpska Cafe