Промовисана књига о великом доприносу жена у ваздухопловству

ТРЕБИЊЕ │ У галерији Културног центра вечерас је одржана промоција књиге „Небеске хероине света“ аутора Радмиле Тонковић, о женама које су равноправно са мушкарцима исписале историју ваздухопловства и космичких путовања.

Аутор каже да књига представља важан допринос на пољу историје ваздухопловства, посебно у сегменту у коме упознајемо жене пилоте, даме које су савладале небо и корак по корак мијењале свијет, како у миру, тако и у рату.

„Књигу сам писала 10 година путујући по свим континентима, да би забиљежила саме почетке летења жена од Африке, Азије, Аустралије, Новог Зеланда, Америке и Европе, гдје је и све почело 1910. године у Француској, па до неких масовнијих летења. Књига је најприје штампана на руском језику, јер су препознали њен значај и проглашена је за јединствену свјетску енциклопедију те тематике“, рекла је Тонковићева.

Она је додала да књига обухвата преко 2.000 биографија жена летача широм свијета, као и 1.700 фотографија.

„Моја књига није феминистичка. Пишем и о мушкарцима који су учили те жене да лете, који су за њих градили аеродроме и конструисали летјелице. Жене су одиграле велику улогу у свјетском ваздухопловству, али су подаци о томе јако слабо биљежени. Зато је ова књига била веома тешка да се обради, јер нисам имала одакле да извадим податке који нису садржани ни у архивама, ни у библиотекама, тако да сам морала да путујем по цијелом свијету како би пронашла адекватне податке. Циљ је био да покажем колико су жене цијењене у свијету“, истакла је Тонковићева.

Промоцији је присуствовала и Марија Вуковић Милићевић из Тивта, једна од протагонисткиња књиге која потиче из ваздухопловне породице и која је оборила пет државних и један свјетски рекорд у летењу као репрезентативац бивше Југославије.

„Ово је изузетна књига, јер се Радмила усудила да представи велики допринос жена у ваздухопловству у свијету“, рекла је Вуковић Милићевић.

Радмила Тонковић је више од двије деценије радила у команди Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране у Београду и била овлаштени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике.

Она је прва жена ваздухопловни новинар и уредник на Балкану у часописима – „Аеромагазин“, „Наша крила“ и „Мома-гласник“, а као писац, новинар, публициста и преводилац пише за многе часописе у Србији и иностранству.

Д.М.