Promovisana knjiga o velikom doprinosu žena u vazduhoplovstvu

TREBINJE │ U galeriji Kulturnog centra večeras je održana promocija knjige „Nebeske heroine sveta“ autora Radmile Tonković, o ženama koje su ravnopravno sa muškarcima ispisale istoriju vazduhoplovstva i kosmičkih putovanja.

Autor kaže da knjiga predstavlja važan doprinos na polju istorije vazduhoplovstva, posebno u segmentu u kome upoznajemo žene pilote, dame koje su savladale nebo i korak po korak mijenjale svijet, kako u miru, tako i u ratu.

„Knjigu sam pisala 10 godina putujući po svim kontinentima, da bi zabilježila same početke letenja žena od Afrike, Azije, Australije, Novog Zelanda, Amerike i Evrope, gdje je i sve počelo 1910. godine u Francuskoj, pa do nekih masovnijih letenja. Knjiga je najprije štampana na ruskom jeziku, jer su prepoznali njen značaj i proglašena je za jedinstvenu svjetsku enciklopediju te tematike“, rekla je Tonkovićeva.

Ona je dodala da knjiga obuhvata preko 2.000 biografija žena letača širom svijeta, kao i 1.700 fotografija.

„Moja knjiga nije feministička. Pišem i o muškarcima koji su učili te žene da lete, koji su za njih gradili aerodrome i konstruisali letjelice. Žene su odigrale veliku ulogu u svjetskom vazduhoplovstvu, ali su podaci o tome jako slabo bilježeni. Zato je ova knjiga bila veoma teška da se obradi, jer nisam imala odakle da izvadim podatke koji nisu sadržani ni u arhivama, ni u bibliotekama, tako da sam morala da putujem po cijelom svijetu kako bi pronašla adekvatne podatke. Cilj je bio da pokažem koliko su žene cijenjene u svijetu“, istakla je Tonkovićeva.

Promociji je prisustvovala i Marija Vuković Milićević iz Tivta, jedna od protagonistkinja knjige koja potiče iz vazduhoplovne porodice i koja je oborila pet državnih i jedan svjetski rekord u letenju kao reprezentativac bivše Jugoslavije.

„Ovo je izuzetna knjiga, jer se Radmila usudila da predstavi veliki doprinos žena u vazduhoplovstvu u svijetu“, rekla je Vuković Milićević.

Radmila Tonković je više od dvije decenije radila u komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Beogradu i bila ovlašteni prevodilac i dokumentarista ruskih pravilnika upotrebe vazduhoplovne borbene tehnike.

Ona je prva žena vazduhoplovni novinar i urednik na Balkanu u časopisima – „Aeromagazin“, „Naša krila“ i „Moma-glasnik“, a kao pisac, novinar, publicista i prevodilac piše za mnoge časopise u Srbiji i inostranstvu.

D.M.