Промовисана књига „Сергејева далека звијезда“

ЉУБИЊЕ │ Поводом 50 година од рођења покојног Сергеја Ћука, у Љубињу је промовисана књига „Сергејева далека звијезда“.

Ријеч је о својеврсној монографији посвећеној рано преминулом пјеснику и умјетнику који је цијели живот посветио развоју културе у овој малој херцеговачкој општини.

Сергеј је био боем, визионар, културни радник, пјесник. Свака његова активност била је усмјерена ка томе да малу средину у којој је живио и радио оплемени, учини бољом и љепшом. Као пјесник, написао је стихове од којих се многи могу мјерити са онима које су исписивали великани херцеговачког пјесништва. Књигу „Сергејева далека звијезда“ приредио је његов отац Ратомир.

Ратомир каже да му је намјера да овом књигом подстакне културна дешавања у Љубињу, да се, каже, опет врате они догађаји које је покренуо и волио Срергеј, позориште, Гимназијалац, поетске вечери…

У књизи су, осим пјесама Сергеја Ћука, сабрани и текстови двадесетак других аутора, посвећених овом умјетнику или говоре о његовом раду.

Рецезент књиге Ђорђе Дабарчић каже да је књига конципирана тако да све чини једну цјелину.

На овој својеврсној прослави Сергејевог педесетог рођендана, говорили су неки од аутора чији су текстови објављени у књизи, његови многобројни пријатељи и поштоваоци.

РТРС