Пронашао тијело брата и 300 несталих Срба

377153_1

ДОБОЈ │ Сахрањен Владо Петровић, борац за истину о страдању Срба. Открио две гробнице, у Стогу, са 17 обезглављених тела.

На православном гробљу шушњари у Добоју, у уторак после подне, у присуству више стотина грађана из готово свих крајева Српске, сахрањен је Владо Петровић Чича (57), командант 2. батаљона легендарне 4. озренско-возућке бригаде.

Чича је постао познат и као послератни доказани хуманиста у тражењу несталих Срба и велики борац за правду и истину о страдању нашег народа. Изненада је преминуо у Добоју, где је и живео, оставивши супругу, браћу, сестре….

Заједно са саборцима био је пример јунаштва у одбрани Озрена и Возуће у протеклом рату, познатије као „Српски Стаљинград“ и „Јужна капија Српске“. Херојски је са својим батаљоном три и по године штитио стратешки важан подозренски простор Лозне, између Тузле и Зенице, од свакодневних атака два корпуса Алије Изетбеговића.

Све до септембра 1995. и коначног пада Возуће када су се против малобројног српског живља удружиле и муџахединске каме, НАТО авијација, пакистански тенкови под знамењем УН и Армија БиХ.

Зоран Благојевић, Голуб Панић, Љубинко Ђурић и остали саборци и чланови Завичајног удружења Завидовићана, истичу да је тешко извагати, који је Чичин допринос већи. Онај ратни или поратни.

„Готово свака кост више од 300 пронађених, а 281 идентификовани српски цивил или борац, несталих на Озрену и у Возући, везани су за Чичино откриће – потврдио нам је Горан Крчмар, шеф Оперативног тима за тражење несталих при Документационом центру Владе РС, наводећи да је од маја 1996. Чича и званично отпочео рад на проналажењу несталих Срба“.

Чича је играо кључну улогу и у откривању две масовне гробнице у порти цркве Св. Ђорђа у Стогу, са 21 телом, од којих је 17 било обезглављено. У Каменици, надомак Завидовића, открио је бивши логор муџахедина, а недалеко главе или тела без глава више од 50 Срба.

На Пањенику, селу Коса, на Малован греди, открио сам обезглављене Србе. На Прокопу, уз попаљена домаћинства, пронашао сам обезглављеног српског борца, којем су из земље вириле само чизме. Недалеко одатле, угледао сам стравичан призор, одсечену главу набијену на колац.

Вечерње новости