Прошла година са 700 ПРОГРАМА: У овој нове идеје – и строжија селекција

ТРЕБИЊЕ I У Културном центру у Требињу протекле године организовано је 700 различитих културних садржаја, а најгледанији су били филмови домаће продукције и представа требињског Градског позоришта “Писац породичне историје”.

Ово је за Радио Требиње рекао Миљан Вуковић, уредник умјетничког програма Културног центра Требиње.

Вуковић је навео да је само кроз позоришну салу у 2017. години прошло преко 10.000 људи, а да је у биоскопској сали било 548 пројекција 75 филмова различитих жанрова.

Број организованих програма прошле године је знатно већи него раније. Ту је било различитих садржаја од најквалитетнијих културних програма, до оних, који, можда, не приличе оваквој установи. То ћемо рјешавати у овој години. Прошла година је била прва након реконструкције Културног центра, па смо жељели да изађемо у сусрет свима који су хтјели да организују неки садржај да то ураде у овој установи“, истакао је Вуковић.

Представа „Писац породичне историје“ ГП Требиње окупила највише публике

Он додаје да је најпосјећенија представа била из продукције Културног центра Требиње “Писац породичне историје”, као и коопродукцијско остварење “Краљевић Марко и Муса Кесеџија”, док су се по гледаности од филмова издвојили “На млијечном путу” Емира Кустурице, филм са Славком Штимцом “Име Добрица, презиме непознато”, те гостовање “The books of knjige” у Требињу.

“Публика је пунила сале и на филмовима везаним за научну фантастику, док су поједина холивудска остварења имала малу гледаност. У овој години морамо направити и ту селекцију, а требало би да почне и приказивање филмова у 3Д варијанти, за шта имамо техничке услове”, најaвљује Вуковић.

Он напомиње да је организовано и неколико значајних изложби, међу којима је и мултимедијална изложба „Утопијски простор“ Игора Бошњака из Требиња.

„На млијечном путу“ најгледанији филм у требињском биоскопу

Вуковић истиче за Радио Требиње да још није почела реализација пројекта са Емиром Кустурицом, око градње мултиплекс сала, а чије је писмо намјере Скупштина града усвојила на једном од прошлогодишњих засједања.

„Још се није постигао договор око расподјеле новца, колико би припадало граду, а колико фирми ‘Лотика‘. Преговори нису завршени, а сигуран сам да Град неће потписати нешто што је на штету грађана и Култуног центра“, навео је он.

За 2018. годину Вуковић за Радио Требиње најављује и оживљавање љетне сцене Културног центра, као и Фестивал класичне музике, који би требао бити одржан на љето, а у коме ће учествовати и професори и студенти из Америке.

Д.Ч.