Прослава Божића по Грегоријанском календару

369467_1

Божић по грегоријанском календару прослављају Римокатоличка црква, протестантске и Англиканска црква, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена.

Надбискуп Хочевар је честитао свим верницима Божић и поручио да грех и склоност ка егоцентричним стварима не припадају људској личности.

Честитајући Божић свим верницима који тај празник славе 25. децембра, Хочевар је поручио да култура наших међусобних односа није у томе да једни друге потчињавамо, него да једни друге обогаћујемо.

„Докле год сви људи на свим нивоима не заживе Исусово милосрђе према нама самима, међу нама ће бити неразумевања, сукоба и мржње“, навео је Хочевар у Божићној посланици.

„Слављење Божића зато и јесте тако лепо, богато, очаравајуће, јер са великим заносом откривамо колико смо некоме драгоцени, важни, колико смо очекивани и добродошли, колико смо у њему јединствени, увек постављени на право место и у прави положај. Омогућимо и ми такво славље једни другима“, поручио је Хочевар.

Хочевар је навео да славећи годину милосрђа нужно треба да откријемо најтемељнију и најосновнију стварност, а то је да само прави односи према свему и свакоме мењају свет.

Према јеванђеоском предању, Исус Христос је рођен 25. децембра у Витлејему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човечанства поштује у целом хришћанском свету.

У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом.

Обичај да се у цркве поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Христос рођен, потиче из 13. века. Такве јасле у својим домовима данас имају и верници.

У кућама верника Римокатоличке цркве венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

РТС