Прослава „Олује“- нови злочин над српским жртвама

024468
БЕОГРАД │ Удружење „Република Српска-част отаџбине“ оцијенило је да се прославом „Олује“ у Хрватској чини нови злочин вријеђање жртава и позвало интелектуалну Европу и свијет да упале свијеће српским жртвама и окрену главу од славља над болом, сузама, смрћу и прогоном припадника српског народа у Хрватској.
– Позивамо и хрватско руководство да призна српске жртве и злочине над њима, јер ко другоме узе живот и дом, не доби слободу, наводи се у соапштењу овог удружења, које окупља ратне команданте корпуса, бригада, српске полиције, команданте кризних штабова, некадашње предсједнике и министре ратних влада Републике Српске, борце и бројне интелектуалце.
У тексту се константује да ће сви они који ће сједити поред Анте Готовине и Младена Маркача на прослави „Олује“ и славити страдање једног народа преузети дио одговорности за злочин и починити нови – вријеђање жртава.
Удружење је упитало српску, европску и свјетску јавност „шта то Хрватска слави и да ли је то смрт око 2.000 убијених, прекланих и спаљених српских цивила повод и разлог великог хрватског ликовања“?
Из Удружења питали и да ли су судбине неколико стотина хиљада протјераних и опљачканих Срба, њихови разорени, спаљени и прегажени домови разлог за парадирање?
У саопштењу се поставља питање да ли је бол закланих хрватски понос, да ли су изгубљени српски гробови и расуте кости страдалника, отета надања, прекинути погледи, крици унесрећене дјеце и мајки и одузети животи разлог за весеље.
– Зато, не можемо данас да се не присјетимо тих дана и да кажемо да `Олуја` није била снага Хрватске већ посљедица међународне издаје и српске неслоге. Вјеровали смо тада УН и међународним институцијама као и самој Србији, вјеровали смо да ће заштитити Републику Српску Крајину. И зато – доста је ћутања. Назовимо ствари правим именом, истиче се у тексту.
Удружење пита гдје је данас грађанска Европа да чује и види, правдољубиви свијет да поштује жртве, гдје је међународни суд правде, у ком то свијету нема поштовања према жртвама злочина?
– Који то судови дадоше слободу Анту Готовини и Младену Маркачу, који су прво били осуђени на 24, односно 18 година затвора због злочина у `Олуји`, а сада их најавише као чланове хрватског државног одбора за прославу `Олује`, пита ово Удружење.
Удружење поздравља одлуку влада Србије и Републике Српске да се 5. август убудуће обиљежава као Дан сјећања на страдале и прогнане у хрватској војној акцији „Олуја“.
– Позивамо и српска руководстава и народ у свим српским земљама на слогу и јединство како нам се не би десиле неке друге `олује` које нам и у данашње вријеме пријете, са истим актерима, истиче се у саопштењу.
У хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ која је трајала од 4. до 7 августа 1995. године протјерано је 250.000 Срба из Крајине, око 2.000 погинуло и нестало, а спаљено више од 20.000 српских кућа.
Срна