Prosvetari ministra Verbića polili vodom

586566_srdjan-verbic-foto-oliver-bunic_ff
BEOGRAD | Tokom današnjeg protesta članova dva sindikata ispred Ministarstva prosvete, ministra Srđana Verbića za sada nepoznati štrajkači polili su vodom.
Verbić je došao do bine postavljene u parku Manjež, odakle se obraćaju čelnici dva sindikata koji organzuju protest, u namjeri da ih pozove na razgovor, ali je poliven vodom po licu.
Ministar se potom vratio u zgradu gdje treba da počnu razgovori sa predsjednikom Unije sindikata prosvetnih radnika Draganom Matijevićem i potpredsjednikom Sindita radnika u prosveti Srbije Miloradom Antićem.
Matijević je prije odlaska na razgovor sa ministrom učesnike protesta pozvao na dostojanstvo.
Članovi dva sindikata obrazovanja krenuli su nešto poslije podneva u protestnu šetnju pod nazivom „Prosveto, vreme je“, od Doma Narodne skupštine do vlade i Ministarstva prosvete, nezadovoljni materijalnim položajem i stanjem u obrazovanju.
Protestvuju Unija sindikata prosvetnh radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije i njihovi članovi danas ne drže časove.
To je treći izlazak prosvetara na ulice za četiri mjeseca štrajka, a ministar Srđan Verbić, čiju ostavku traže, upozorio ih je da bi mogli da ostanu bez dijela zarade.
Prije polaska u šetnju čelnici ta dva sindikata predali su pismo predstavnicima skupštinskog Odbora za obrazovanje za zahtjevom da se omogući sazivanje vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila posvećena stanju u obrazovanju. Učesnici protesta pod nazivom „Prosveto, vreme je“ uputili su se do sjedišta vlade, a potom će otići do Ministarstva prosvete i, kako su najavili, zatražiti ostavku ministra Verbića.
Potpredsednik SRPS Milorad Antić rekao je prije početka protestne šetenje da će prosvetari dosadašnjim zahtjevima pridružiti i novi – ostavku ministra Verbića.
Protest ulazi u peti mjesec, jer prosveta nije izuzeta iz umanjenja zarada, što je glavni zahtjev štrajkača koji traže i donošenje Zakona o platnim razredima, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srednje škole i domove učenika.
Štrajkači nose transparente „Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti“, „Razočarani, gladni i izdani Srbije“, „Dajte pare da vas opismeno“, „Nula dinara – pripreme za takmičenja…“.
Verbić: Učesnici u štrajku neće dobiti novčanu nadoknadu
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je ranije danas da ucesnicima u štrajku neće biti isplaćena novčana nadoknada.
„Ako direktori škole utvrde da plan nije ispunjen, da tada nisu radili nastavnici, oni po zakonu nemaju pravo na novčanu nadoknadu“, rekao je Verbić.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je istakao da „bilo ko od nas, ako ne radi, ne može imati novčanu nadoknadu za taj dio rada“.
Verbić je precizirao da su u štrajku juče bile 504 škole, što je približno 27 procenata ukupnog broja škola i da velika većina nastavnika u ovom trenutku rade normalno, iako su, takođe, opravdano nezadovoljni platama.
Ministar je istakao da su plate prosvetnih radnika nepristojno male, ali da se ne mogu promijeniti na drugi način, nego sistemski, tako što će biti uvedene platne grupe i da rješenje mora da bude u skladu sa zakonom.
„Mi ovo moramo da rešavamo tako što sednemo za sto i rešavamo svaki konkretan problem jedan po jedan, ali ne ucenama, što pretimo da neće biti završena školska godina“, dodao je Verbić.
Dva sindikata obrazovanja danas će, u danu kada se navršavaju puna četiri mjeseca od početka štrajka u prosveti, u protestnoj šetnji u Beogradu od skupštine do vlade i resornog ministarstva, ukazati na stanje u obrazovanju i izostanak reakcije institucija koje se bave obrazovanjem povodom štrajka.
Vučić: Prosvetari će prvi osetiti boljitak
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije planirano dodatno smanjene plata u javnom sektoru, da su prosvetni radnici najoštećeniji i da će prvi osjetiti boljitak po ozdravljenju srpskih finansija.
„Saosećam sa njima, sve su u pravu, ali šta da uradimo? Da srušimo sporazum sa MMF?“, rekao je Vučić novinarima, na pitanje o štrajku djela prosvetnih radnika.
Vučić je rekao da javnost treba da se odredi u tome da li hoće da se ruši sporazum sa MMF ili da se poštuje, navodeći da se vlada u dogovoru sa tom finansijskom institucijom bori da sačuva interese naroda koliko je god to moguće.
„Kritikovali ste nas zbog povećanja cena struje, a od 1. aprila nema povećanja struje. Jel nas kritikujete zbog poštovanja sporazuma sa MMF ili nas kritikujete zbog nepoštovanja sporazuma, dogovorite se“, rekao je Vučić i istakao da se Vlada Srbije u sporazumu sa MMF bori za ozdravljenje srpske privrede.
Agencije