Протест Скопља због ознаке БЈРМ на Коридору 10

makedonija protesti

СКОПЉЕ l Ознака Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ), постављена прије десетак дана на новоотвореној дионици Коридора 10, код Владичиног Хана, изазвала је негодовање македонских власти, које су хитно позвале на консултације амбасадорку Србије у Скопљу Душанку Дивјак Томић, пишу „Вечерње новости“.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је за „Новости“ изјавио да не види разлог за примједбе Скопља.

„Њима сада смета та табла, а нама не треба да смета то што су у Унеску гласали за пријем Косова“, упитао је Дачић.

Дачић каже да је ове аргументе изнијела и српска амбасадорка у Скопљу, на састанку у њиховом Министарству спољних послова, гдје јој је пренесен усмени демарш због постављања табле.

Званично Скопље образложило је свој протест тиме да је Србија Македонију, иако је столицу у Уједињеним нацијама добила под називом БЈРМ (ФYРОМ), признала под уставним именом Република Македонија.

Зато захтијевају да ознака „граница са БЈРМ“, која је осванула на табли с подацима о извођењу радова на путу Владичин Хан – Доњи Нерадовац, буде хитно уклоњена.

Дачић, међутим, категорички поручује да табла остаје.

„Крајње је вријеме да престанемо да радимо против сопствених интереса. Тачно је да Србија признаје Македонију под тим именом, за разлику од европских држава, али то је урађено још под Милошевићем, деведесетих година. А Македонија је признала независност Косова, а сада им смета некакав натпис. Несхватљиво је да нам је већи пријатељ једна Индонезија, него неке сусједне државе“, истако је Дачић.

Македонија је била међу 92 земље које су почетком новембра на Генералној конференцији Унеска гласале за пријем Косова у ову организацију.

Дачић је тада рекао да је Београд „разочаран, али не и изненађен одлуком сусједа, и нагласио да је такав потез дубоко противан нашим националним интересима.
Танјуг