Прве саобраћајке због игрице Покемон Го

765-430-f8d1d70a059d390d828f3913e1d2d769

Двадесетосмогодишњи Американац умало је настрадао када је његово возило скренуло са пута и закуцало се у оближње дрво, док је једну девојчицу ударио аутомобил на улици. Обоје су у тренутку несреће играли Покемон Го на свом мобилном телефону.

Изгледа да је само питање дана када ће апликација Покемон Го која је у последње време залудела власнике смартфон уређаја широм света, довести до првих жртава у саобраћају.

Покемон Го је игра за мобилне телефоне, која играчима омогућава да истражују околину у стварном животу користећи ГПС свог уређаја. Циљ је да се одласком до реалних локација ухвате виртуелна створења из игре.

Најновије вести из САД показују да су поједини корисници укључивши апликацију изгледа искључили здрав разум. Тако је један возач из Обурна у савезној држави Њујорк занесен игрицом „заборавио“ да треба да управља својим аутомобилом – тренутак касније, возило је неконтролисано скренуло са пута и ударило у дрво.

На срећу, возач није теже повређен, али је овај инцидент подстакао полицију у САД да укаже на опасност коју за учеснике у саобраћају представља Покемон Го, пре свега за пешаке.

„Ово је постало застрашујуће. Људи ходају улицама не обраћајући пажњу на своје окружење“, рекао је шеф полицији у Обурну, шон Батлер.

Полиција је чак издала упозорење за кориснике апликације у коме апелују на возаче да не играју Покемон Го док управљају аутомобилом а да пешаци буду свесни свог окружења и не зуре у телефон када се налазе у непосредној близини путева и других саобраћајница, поготово када се крећу коловозом.

Да је упозорење објављено са разлогом, сведочи још један инцидент који се такође ових дана догодио у Сједињеним Државама, када је 15-годишњакињу ударио аутомобил док је играла Покемон Го. Девојчицу је игра „водила“ дуж прометног пута, када је на њу налетело возило. Возач је изашао да јој помогне и сачека долазак хитне помоћ. У болници је утврђено да је повредила кључну кост и стопало, а задобила је и посекотине и модрице по телу.

Б 92