Први екуменски сусрет православних и католичких свештеника

monasi i redovnici

ДУБРОВНИК │ У Дубровнику је одржан први Међурелигијски сусрет православних монахиња и монаха с католичким редовницима и редовницама.

Окупљање је одржано у дворани светог Ивана Павла Другог, а током сусрета је одржано кратко излагање о редовништву код католика и монаштву код православних, те свједочанства о редовничком и монашком животу, пише Дубровачки вјесник.

Окупљање је потом настављено уз екуменску молитву у дубровачкој катедрали Узнесења Маријина коју је предводио бискуп дубровачки Мате Узинић а пригодну је проповијед упутио и захумско-херцеговачки епископ Григорије.

Заједничко дружење и упознавање свештеника двају конфесија је уприличено у Години посвећеног живота и Свјетској молитвеној осмини за јединство кршћана.

Многи су судионици сусрет назвали врло значајним кораком ка међусобном упознавању и разумијевању те будућим контактима у духу екуменизма и постизању јединства цркве јер је „лијепо, добро и кршћански радити на приближавању раздвојених цркви“.

Такође, судионици су нагласили да без молитве и отворености неће бити успјеха који ће се постићи кроз заједнички дијалог и разумијевање – како би се рјешавали уочени и проблеми до којих може доћи.
Извор: Дубровачки вјесник (Фото: Жељко Тутњевић)