Први Хрват одликован Орденом Светог Саве

111

БЕОГРАД │ Савјетнику у хрватском Министарству културе Миљенку Домијану уручен је Орден Светог Саве другог степена „за свесрдно указивање помоћи у очувању древног вјерског и културног наслијеђа СПЦ у Далмацији“, саопштила је СПЦ.

“Слободна Далмација” наводи да је Домијан тиме постао први Хрват, који је примио највише одликовање СПЦ-а, који му је додијелио Свети архијерејски синод.

Највеће признање СПЦ, које је лично потписао српски патријарх Иринеј, Домијану је уручено у недјељу, на празник Велике Госпојине, у манастиру Успења Богородице у хрватском селу Крупи, недалеко од Обровца.

Стављајући орден Домијану, који је бивши главни државни конзерватор, епископ далматински Фотије истакао је да је он заслужан за обнову манастира у Крупи и да је као главни конзерватор Републике Хрватске помогао обнову те светиње, након Другог свјетског рата и посљедњег рата.

 Оцијенио је да одликовање Домијана који је, како је нагласио, по вјери католик, а по националности Хрват, значи пуно за цркву.

„За нас то значи да ми као Црква треба да се успињемо изнад земаљских ствари“, рекао је епископ Фотије, истакавши да улога Цркве није да буде узрок подјела и сукоба, већ да указује на оно што је најузвишеније.

Ми као црква, нагласио је епископ, треба да се молимо Богу да Хрватску, Србију и све државе у сусједству воде добри хришћани, морално, с високом хришћанском етиком. Домијан је захвалио на указаној части и подсјетио да је све почело 1969. године када су задарски конзерватори у цркви манастира открили фреске из 1602. године.

„Прије свега бих рекао да смо исте вјере, истога Бога хвалимо, хршћани смо и једни и други. Према томе, и ове древне фреске овдје изнад мене и оне нове на улазу у цркву које славе узнесење Блажене Дјевице, све нас уједињује“, рекао је Домијан.

Орден Светог Саве првог степена добивају само државници, међу којима је руски предсједник Владимир Путин.

Три године прије Домијана, патријарх Иринеј одликовао је високим признањем још једног Хрвата, бившег вараждинског професора Ивана Хитију, који је током рата деведесетих година сачувао од уништења писано благо СПЦ у Пакрацу.

Њему је уручен орден Светог цара Константина.

(Слободна Даламација, Тањуг)