Први регистар сексуалних преступника над малољетницима до краја године

djeca nasilje

БАЊАЛУKА I Успостављање регистра педофила у РС, првог у земљи, од посебног је значаја јер ће штитити дјецу и онемогућити починиоцима кривичног дјела да га понове, речено је „Независним“ у Министарству правде РС, које доноси нови кривични закон.

Kако је већ познато, у овом документу ће се, између осталог, наћи и одредбе које прописују успостављање регистра педофила, што је предвиђено за четврти квартал 2016. године.

„Радна група за израду закона формирана је прошле године и чине је експерти који разматрају све приједлоге и сугестије које су упућене Министарству правде РС, у погледу рјешења која ће се наћи у новом кривичном закону РС, те рјешења које је у пракси препознала радна група, а која још нису регулисана или су превазиђена у постојећем Kривичном закону РС“, појашњено је „Независним“ у ресорном министарству.

Ранијим измјенама Kривичног закона РС пооштрене су казне за кривична дјела против полног интегритета и на тај начин се већ покушало дјеловати на све потенцијално нове починиоце или понављаче истих дјела.

Ипак, успостављање регистра педофила, како очекују стручњаци, треба да онемогући починиоца кривичног ђела да га сакрије или понови.

„Успостављање регистра педофила је мјера која ће допринијети бољој заштити дјеце у овој области. Циљ је да лица која су већ осуђена по овом основу буду под надзором, те да се елиминише свака могућност да по било којем основу могу радити с дјецом“, каже Нада Граховац, омбудсман за дјецу РС.

Споменка Стевановић, посланица ДНС-а у Народној скупштини РС, истакла је важност превенције, а затим и високе казне за починиоце.

„Охрабрује чињеница да је број евидентираних кривичних дјела мањи, а степен расвијетљености већи“, додала је Стевановићева.

Израда регистра најављена је у марту 2015. године, када се приступило законским измјенама које укључују и забрану обављања било каквог позива осуђеним педофилима, као и дужности или ђелатности у вези с дјецом, подизање добне границе на пристанак на сексуални однос са садашњих 14 на 16 година, повећање казни, искљученост олакшавајућих околности за починиоца, а што би смањило и број повратника у вршењу овог тешког кривичног дјела.

Независне