Први требињски Салон жилавке окупио 17 винарија

ТРЕБИЊЕ │ У Винској галерији „Вукоје“ у Требињу вечерас је отворен први Салон жилавке који је окупио 17 произвођача овог познатог бијелог вина херцеговачког краја.

Отварајући сајам најбољих херцеговачких вина, сира и пршута, министар трговине и туризма у Влади Републике Српске Предраг Глухаковић је рекао да је Влада у овој манифестацији препознала нови замах у развоју агротуризма и винског туризма у Херцеговини.

„Посебно ми је драго што оваква манифестације креће из Требиња, винарског краја, те што је успјела повезати винаре из цијеле Херцеговине, у оба ентитета, и мала газдинства која производе сир и пршут“, истакао је Глухаковић.

Он је додао да стољетна традиција производње жилавке у овом дијелу РС на овај начин добија нови замах, што је добра порука туристима који долазе у Требиње, али и сусједни Дубровник и друга приморска мјеста.

Директор подрума „Вукоје“ Радован Вукоје рекао је да на Салону жилавке излажу произвођачи ове врсте вина од крајњег запада до крајњег истока Херцеговине.

Сорта грожђа жилавка уткана је у вишевјековну традицију ових крајева и цијелог Медитерана, а винари у Херцеговини посљедњих година су је поново вратили на винску карту“, навео је Вукоје.

Он је додао да је ове године Подрум „Вукоје“, поред винара, окупио и произвођаче сира и пршута, као медитеранских специјалитета, те да ће наредних година представити и друге медитеранске делиције.

Вукоје је подсјетио да су жилавку из Царских винограда на ушћу ријека Сушице и Требишњице пили и у царском двору у Бечу због чега се Требиње може назвати постојбином жилавке, лозе која расте у камењару.

Д.Ч.