ПУ Требиње: Наплата новчаних казни забрињавајуће скромна

ТРЕБИЊЕ │ Не можемо да будемо задовољни стањем безбједности саобраћаја, без обзира на параметре и бројеве који се крећу на нивоу прошлогодишњих, рекао је данас на прес конференцији Жарко Лакета, начелник Полицијске управе Требиње.

У протеклом периоду из саобраћаја је због кориштења алкохола искључен 51 возач, а њих седам је лишено слободе и задржано до отрежњења.

„Управи полиције и директору полиције смо, на захтјев неких наших суграђана, послали допис да је у мају, јуну и јулу на подручју Полицијске управе Требиње санкционисано 168 прекршаја када су у питању возачи мотоцикала,  издато 85 прекршајних налога а изречено 18 хиљада 640 КМ у новчаној казни“, каже Лакета.

Према његовима ријечима, мотоциклиста, лице са иницијалима М.Л., у посљедње вријеме 12 пута је избачено из саобраћаја, а његов дуг по питању новчаних казни износи 1.978 конвертибилних марака.

У периоду јануар – јун 2017. године по основу Закона о безбједности саобраћаја издато је 6.561 прекршајних налога, у коме је изречено новчаних казни у износу од 562.150 КМ, од чега је наплаћено 29,9 %,  док је у 2018. години било 6.593 прекршајна налога а изречена новчана казна 531.692 КМ, при чему је 29,6 % наплаћено.

„Све ово показује да систем наплативости изречених новчаних казни, генерално, у држави не функционише“, каже Лакета.

Р.М.