ПУ ТРЕБИЊЕ: Преко 3 и по хиљаде прекорачења брзине за један мјесец, ко неће да плати казну – сада може и у затвор

Стање безбједности на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Требиње у мјесецу августу је добро – оцијенио је Жарко Лакета, начелник ове Полицијске управе на данашњој редовној мјесечној конференцији за новинаре.

Он је истакао да је у претходном мјесецу када се у нашем граду одржао састанак влада Републике Српске и Србије, Полицијска управа Требиње на високом нивоу уз велике припреме радила на безбједности.

Лакета се, између осталог, осврнуо и на смањење мигрантске кризе на подручју које оперативно покрива ова управа.

„У августу смо имали укупно 15 задокументованих страних држављана, који су предати у надлежност теренске канцеларије за рад са странцима и у односу на претходни период евидентно је смањење. Разлог за то је што је на подручју наше Полицијске управе ангажован већи број припадника МУП-а, који са Граничном полицијом БиХ и Јединицом за подршку Требиње контролишу улазак миграната. То су вјероватно мигранти сами увидјели – да теже прелазе наше границе и усмјерили су се ка Зворнику и Бијељини“, објаснио је Лакета и додао да постоје и одређени подаци који говоре да је и са стране црногорске границе смањен број миграната.

Сумирајући љетну туристичку сезону која је при крају, Лакета је казао да је у протекла три мјесеца стање безбједности било задовољавајуће.

„Имали смо одређена погоршања по питању безбједности саобраћаја. Оно што бих истакао је да се сами учесници у саобраћају не придржавају закона. У току љета смо имали појачане активности, које очигледно нису дали резултате. За само мјесец дана радари  Дуал и Рамер су забиљежили преко три и по хиљаде прекршаја на подручју источне Херцеговине“, прича начелник ПУ Требиње.

Лакета очекује да ће се проблемима са неодговорним возачима, који су користили мањавости регулативе да избјегну наплату новчане санкције, стати у крај измјенама закона, које су недавно и ступиле на снагу, а по којима је новчану казну могуће замијенити казном затвора.

„Из Казнено-попоравног завода сам добио информацију да је једно лице на основу новог закона отишло на издржавање казне од један дан. Закон је ступио на снагу и свако ко направи прекршај има могућност да казну плати или да иде на издржавање казне у затвор“, казао је Лакета и појаснио да се казне не обједињују, а за један прекршај од 30 марака казна је дан затвора.

Он је одговорио и на новинарско питање о евидентном проблему у нашем граду – нарушавању јавног реда и мира непрописном вожњом мотоциклима.

„Против лица који нарушавају јавни ред и мир на овакав начин постоје захтјеви за покретање прекршајног поступка, односно уручени су им прекршајни налози. Сад је ствар на другим институцијама, дакле да та лица санкционишу у складу са законом. Ми радимо добро свој посао и не постоји лице које је правило такве врсте проблема да нисмо привели, али наш посао се ту завршава, даље је све на судовима“.

Лакета каже да је ова ПУ имала ситуације да минимум 20 пута приведе исте особе које “дивљају” моторима и одузима им документа, али већ сутрадан они дођу са шлеп службом и у складу са својим правима преузму мотор, који опет на исти начин користе.

„Нико од њих није недодирљив али по мом мишљењу закон је недоречен. Само треба да се изврше измјене и допуне у закону“, закључио је Лакета.

На данашњој конференцији говорили су и Синиша Лакета, начелник Сектора полиције као и Жељко Ђого, начелник Одјељења за привредни криминалитет.

С.П.