ПУ Требиње: Сви параметри безбједности у јануару задовољавајући

ТРЕБИЊЕ │ Стање безбједности јавног реда и мира у јануару ове године је задовољавајуће – оцијенио је Жарко Лакета, начелник Полицијске управе Требиње на данашњој редовној мјесечној конференцији за новинаре.

„Укратко као начелник полиције могу истаћи да је и јавни ред и мир, стање безбједности саобраћаја, као и спрјечавање и откривање криминалитета на задовољавајућем нивоу. Ми смо крајем децембра и почетком јануара, у току празника имали акцију ‘Празник‘ која је дала добре резултате из све три ове области“, објаснио је Жарко Лакета.

У прилог овој оцијени говоре статистички подаци начелника Сектора полиције Синише Лакете, који је истакао да је у протеклом мјесецу евидентирано је 13 случајева нарушавања јавног реда и мира, што је за два више него у јануару 2017. године и 23 прекршаја, шест више у односу на упоредни период.

„Ни у овом ни у упоредном периоду нису евидентирани малољетници као извршиоци прекршаја, такође нису евидентирана нарушавања у већем обиму – са пет или више лица. У јануару ове године евидентирано је укупно 26 саобраћајних незгода што је мање за једну. Ни у овом ни у упоредном периоду нису евидентиране незгоде са погинулим лицима“, рекао је Лакета.

Коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела је 72 одсто а коефицијент расвјетљености по непознатом починиоцу 66 одсто – додао је начелник Сектора криминалистичке полиције Бојан Дабић. Он је истакао да су у јануару евидентирана 24 кривична дјела што је у нивоу са упоредним периодом.

У току рад на случају фалсификатора диплома, рачуна и печата

На новинарско питање – докле се стигло у истрази везано за случај Требињца Вукашина Паповића, који је осумњичен да је фалсификовао дипломе, рачуне и печате, те слао пријетећа писма политичарима и привредницима, Жарко Лакета, начелник ПУ Требиње, одговорио је да је овај случај преузела Управа криминалистичке полиције МУП-а РС.

„У току је отварање предмета уз присуство тужиоца, осумњиченог и ПУ Требиње. Толико о томе за сада могу рећи“, објаснио је Лакета.

Радно вријеме у требињским локалима није у надлежности полиције

Према ријечима начелника ПУ Требиње, у надлежности полиције је да контролише угоститељски објекат ако постоји позив од стране власника или запослених.

„Ми смо ту да контролишемо јавни ред и мир до три ујутру до када је радно вријеме тих угоститељских објеката, али то радно вријеме не одређујемо ми. У наредном периоду морамо заједно са Градском управом да провјеримо да ли у свим угоститељским објектима постоји обезбеђење, да ли раде у складу са законом. И до сада смо сваке године у ПУ Требиње провјеравали све агенције које се легално баве заштитом објеката и досадашње наше контроле нису указивале ни на једну неправилност“, објаснио је Лакета.

С.П.