Pupovac: Srbi isključeni iz svih važnih društvenih pitanja

ZAGREB/BEOGRAD I Radikalne hrvatske desničarske grupacije žele apsolutno da izoluju Srbe, čak i doslovno, i to nakon što su već isključeni iz vitalnih pitanja hrvatskog društva, od jezika, škola, pa sve do razvojnih programa, kaže Milorad Pupovac, saborski poslanik i novi predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

„Dobar je dio Hrvatske zapostavljen, ali su krajevi u kojima Srbi žive najzapostavljeniji. Sramotno su zapostavljeni. Neke ljude bi trebalo da bude stid kako izgleda Dvor ili pojedina područja Pakraca“, rekao je Pupovac.

Pupovac u intervjuu za Globus govori o razlozima svoje čvrste podrške premijeru Andreju Plenkoviću, ali i o svojim još neispunjenim očekivanjima od njegovog mandata.

„Premijer Plenković ima našu čvrstu podršku. Bez obzira na sve razlike i nesaglasja, mi smo partneri koji se borimo kroz partnerstvo. Ne razgovaramo o partnerstvu, nego ga – ako je to potrebno – pretvaramo u borbeno savezništvo“, kaže Pupovac.

Na pitanje kako objašnjava to što spomen-ploča u Jasenovcu s uklesanim pozdravom „za dom spremni“ još nije uklonjena, on kaže da je to već trebalo da bude riješeno.

„Ta ploča je sramota, u Jasenovcu, kao i na svakom drugom mjestu. Hrvatska ne može tolerisati „za dom spremni“. Ne može i ne smije ako želi dobro sebi. Ako ne želi još jednom upropastiti hrvatski državni projekat“, rekao je Pupovac.

Kako je istakao, dužnost je premijera, Vlade i većinske koalicije, kao i svih kojima je stalo do Hrvatske kao uređene države, da se to odlučno i definitivno zaustavi, „da se ne dogodi još jedno istorijsko posrnuće“.

Na pitanje kako gleda na prigovore sa ljevice da je kao lider Srba u Hrvatskoj i kao šef stranke koja je dio vladajuće koalicije mogao više da učini da se ukloni sporna ploča u Jasenovcu i zaustavi preimenovanje Trga maršala Tita, Pupovac kaže da ga prozivaju oni koji godinama ne mogu da stvore lijevu političku grupaciju u Hrvatskoj, već za vlastite neuspjehe traže izgovor u drugima, često mnogo slabijima.

„Onima koji su zaslužni što danas nema nikoga ko može da zaustavi preimenovanje Trga maršala Tita, onima koji nisu imali petlje da ne registruju udruženja s ustaškim simbolima, nego su u strahu pred njima podvili rep, svima njima mogu reći samo to neka se ne junače na manjinama“, oštro odgovara Pupovac.

Bivšem predsjedniku Josipoviću poručuje: „Nikad nisam bio titoist, niti sam to danas, ali bih branio Tita. No, ne kad me prozovu osvjedočene kukavice“.

Pupovac smatra da su političke prilike u Hrvatskoj uprkos svemu bolje nego što su bile pre dvije-tri godine.

„Reći da je sada gore jer nam možda ne ide onako kako bismo htjeli, a u nekim stvarima vjerovatno bi i trebalo, to jednostavno nije istina. Stvari bi se mogle mnogo brže kretati u dobrom pravcu kad bi politički akteri razumeli koliko je zemlji u ovom trenutku neophodna neka vrsta dogovora. Kako smo 2003. godine imali Savez za Evropu, danas nam je isto tako potreban Savez za Hrvatsku“, kaže Pupovac.

RTS, Tanjug