Путин: Информације у „Панами“ су тачне

putin

МОСКВА | Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је информација из истраживања о „панамским офшор фирмама“, у којој се помињу и његови блиски пријатељи – тачна.

Путина су у емисији „Директна линија“ питали зашто не тужи новинаре који објављују „нетачне информације о офшор“ компанијама, а он је одговорио да је информација тачна, али да су је прибавили правници.

„Као прво, колико год да звучи чудно, не објављују нетачну информацију… Информација је тачна. Такав је утисак да су је сакупили не новинари, него највероватније правници. И по стилу излагања и по чињеницама“, казао је Путин.

На питање о виолончелисти Сергеју Ролдугину, којег руски медији називају блиским пријатељем Путина, а за којег се тврди да је у офшор компанијама имао две милијарде долара, Путин је казао да је он новац усмеравао на куповину музичких инструмената.

„То што је купио Ролдугин, то су уникатне ствари“, које се „не могу продати“, рекао је руски председник.

Навео је да после куповине тих инструмената Ролдугину „ништа није остало, све је потрошио и чак остао дужан структурама које су му помагале“.

Путин је рекао и да је извештај најпре објављен у Зидојче цајтунгу који припада америчком конзорцијуму Голдман Сацхс. „Свугде штрче уши наручиоца, штрче и чак не црвене“, рекао је Путин и објављивање података повезао са изборима у САД.

Он је додао да није ствар о „конкретним људима“ у Русији, већ о земљи „којом се не може манипулисати и натерати да игра на туђу музику“.

„Ако нас буду поштовали и тражили компромис, увек ће се наћи решење које ће одговарати и нама и нашим партнерима“, рекао је руски председник.
Бета