Putin: Srbi su pokazali herojsko protivljenje fašizmu

cdfb84136221b7727cdef1adc8926c0c
MOSKVA | Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je danas u Moskvi svim saveznicima koji su se borili protiv fašizma, ističući da su herojsko protivljenje fašizmu pokazali i Srbi.
„Njihovi unuci i praunuci su danas sa nama“, rekao je Putin u obraćanju na Vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu povodom 70 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu kojoj prisustvuje 30 svjetskih lidera, među kojim su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Putin je čestitajući 70-godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu zahvalio i svim savezničkim narodima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, uključujući SAD i Veliku Britaniju.
Ruski predsjednik podsjetio da na samom početku rata „prosvjećena Evropa nije odmah uvidjela kakva je opasnost od nacizma“, dodajući da sada, nakon 70 godina, istorija ponovo upućuje izazov našem razumu i budnosti.
„Hitlerovska avantura bila je užasna lekcija za čitavu svjetsku zajednicu, a tada, tridesetih godina prošlog vijeka prosvjećena Evropa nije odmah uvidjela smrtonosnu opasnost ideologije nacizma“, istakao je Putin.
On je rekao da se ne smije zaboraviti da su ideje rasne isključivosti dovele do najkrvavijeg rata te da je SSSR je primio najžeći udar neprijatelja.
Putin je podsjetio da je Rusija više nacionalna zemlja i da su svi zajedno izvršili besmrtni podvig i oslobodili Evropu od nacista.
Ovogodišnja vojna parada najveća je u savremenoj istoriji. Na paradi se koristi 1,5 puta više vojne tehnike nego prošle godine – ukupno 200 jedinica. U avijacijskom dijelu parade danas će učestvovati 143 aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Rusije – dva puta više nego prošle godine.
Agencije