Путин стао на трон византијских царева

111

СВЕТА ГОРА │ Руски председник Владимир Путин допутовао је на Свету Гору поводом хиљадугодишњег руског присуства на Атосу. Прослави обележавања овог јубилеја, осим Путина, присуствује и руски патријарх Кирил.

Путин је јутрос из Атине авоном допутовао у Солун, а потом аутомобилом довезен до обале у близини Свете Горе и бродом превезен до Атоса, једног од центара православног света, преноси АП.

Тамо је најпре посетио Кареју – престоницу и административни центар Свете Горе, где се налази Храм Протата, а дочекало га је 20 игумана и 20 представника монаха.

Руски председник је присуствовао литургији служеној у његову част, након чега је, у кратком обраћању, захвалио Екуменској патријаршији и Грчкој православној цркви на улози у јачању односа између Грчке и Русије.

222

„Овде на Атосу се одвија величанствен и важан рад на моралним вредностима“, рекао је Путин, захваливши монашкој заједници на гостопримиству приликом његове друге посете Светој Гори.

Током сусрета са члановима Протата (управе Свете Горе) у манастиру Успења пресвете Богородице, Путин је био смештен у некој врсти столице или престола, који је до сада био резервисан само за византијске цареве, објавили су руски медији.

Након литургије, Путина је поздравио грчки председник Прокопис Павлопулос, а потом су разговарали у главној административној згради монашке заједнице.

Патријарх Кирил изјавио је да тај догађај треба да прође тако да, не само Русија и Грчка, већ и цели свет осете значај духовне традиције православља.

(Спутњик/Агенције)

(Фото: Ројтерс)