Путин за Божић ненајављено дошао на литургију у сеоску цркву

20160107183953_346701

МОСКВА I Руски предсједник Владимир Путин присуствовао је божићној литургији у цркви у селу Тургиново у регији Твер. Вјерници су били изненађени јер његов долазак није најављен.

Долазак руског предсједника Владимира Путина у малену цркву Покрова Пресвете Богородице у селу Тургиново у тверској области изненадио је окупљене вјернике јер долазак првог човјека Русије није био раније најављен.

Он је у тој цркви за Божић био и 2011. године, а вјероватно је емотивно везан за то мјесто јер су му родитељи, отац Владимир и мајка Марија, у цркви у Тургинову крштени 1911. године.

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је Божић православним хришћанима и свим грађанима Русије који славе овај празник, пренијела је прес-служба шефа државе.

„Овај празник нам дарује радосно расположење, буди најсветлија осјећања и мисли. Уједињује нас око идеала добра, љубави и милосрђа. Ове неизмјерне драгоцјености играју посебну улогу у историји Русије, током вијекова су духовни и морални стубови друштва“, навео је Путин у честитки.

Он је нагласио да Руска православна црква и друге хришћанске конфесије Русије данас настављају традицију одговорног служења, помажу људима да пронађу вјеру, јачају их на животном путу.

Предсједник је такође навео улогу хришћанских конфесија у Русији у васпитавању младих генерација, учвршћивању институције породице, материнства и дјетињства, хармонизације међунационалних и међурелигијских односа.

Према његовим ријечима, тако велики, озбиљан рад заслужује дубоко, искрено поштовање.

„Желим православним хришћанима, свим грађанима Русије који славе рођење Христово, срећу, мир и успех у добрим дјелима“, додао је Путин.
Агенције