Радио Требиње: Почела аудиција за 20. „Звон звонке пјесме“

ТРЕБИЊЕ │ У просторијама Радио Требиња данас је почела аудиција за јубиларни, 20. Дјечији музички фестивал „Звон звонке пјесме“, који ће, у организацији нашег радија, бити одржан крајем маја.

На аудицији, која ће трајати и наредне седмице, учествоваће четрдесетак малишана из нашег града, узраста од седам до дванаест година.

Умјетнички директор фестивала и музички уредник Радио Требиња Бобо Вучур задовољан је овогодишњим одзивом и исказаним талентом учесника аудиције.

„Задовољан сам квалитетом пјевања које су у досадашњем дијелу аудиције показали наши малишани, биће тешко одабрати најбоље. Kао и прошле године, више је дјевојчица, а ове године ме је нарочито обрадовало што има доста дјеце која нису учествовала на фестивалу“, каже Вучур.

Додаје да ће шири списак учесника бити познат крајем наредне седмице, након чега ће дјеца добити пјесме за фестивал, који ће бити одржан у посљедњој седмици маја.

„Вјерујем да ће бити од 16 до 18 извођача, све преко 20 учесника буде напорно и за извођаче и за публику у сали. Ове године ћемо настојати да на фестивалу учествују „нова“ дјеца, а не ранији учесници, јер је доста дјеце пријављено“, наводи умјетнички директор фестивала.

Он је нарочиту захвалност на припреми малишана за аудицију исказао колегиници Силвани Стевановић.

„Велико хвала Силвани, која је и ове године урадила већину посла око припреме малишана за аудицију, а која иду у припремни разред Музичке школе и у школу „Вук Kараџић“ у Полицама. За мене је огромна помоћ када дјеца дођу припремљена на аудицију“, истиче Вучур.

Он не скрива задовољство што фестивал идуће године улази у трећу деценију успјешног постојања, са досадашњих близу 300 учесника.

„Први фестивал одржан је 2000. године, у препуној сали тадашњег Дома културе. Фестивал је већ од прве године изазвао велико интересовање наших малишана, не само из Требиња, већ и цијеле регије. На фестивалу је до сада учествовало близу 300 дјеце, од којих су, на моју велику радост, неки кренули професионалним музичким водама, попут наше Марије Нинковић, Бањалучанина Лукијана Ивановића или Верене Церовине из Сарајева“, истиче Вучур.

Пред вратима кабинета музичког уредника Радио Требиња стрпљиво чекају бројни малишани и њихови родитељи. Позитивне треме има, али се надају најбољем.

Петар Ћурић, ученик трећег разреда Основне школе „Свети Василије Острошки“ на аудицију је дошао са мамом. У ходнику нам самоувјерено пјева прву строфу одабране пјесме.

„Припремио сам пјесмицу „Ах што волим“, нисам пуно вјежбао, а помогли су ми моја бака, која лијепо пјева и учитељица Санела. Нисам раније учествовао на фестивалу, а волио бих“, каже Петар.

Међу учесницима аудиције је и Милица Будалић, ученик петог разреда школе „Вук Kараџић“ , која је одабрала пјесмицу „Априлили“.

„Нисам раније учествовала на Звону звонке пјесме, пјевала сам у црквеном хору на разним приредбама. Имам малу трему, надам се да ћу добро отпјевати и да ћу наступити на фестивалу“, каже Милица.

Дјечијим музичким фестивалом „Звон звонке пјесме“ почеће овогодишње „Требињско културно љето“, чији је покровитељ Град Требиње.

В.М.