Радио Требиње у манастиру Косијерево: ПРОЉЕЋЕ НА ГРОБУ МОНАХА ТЕОДОРА (ВИДЕО)

Екипа Радио Требиња боравила је овог петка, на дан светог Арсенија Сремца, насљедника Светог Саве, другог архиепископа српског, у манастиру Косијерево, у селу Петровићи.

Тај диван дан је, иначе, био имендан игумана манастира који је своје монашко име добио по овом светитељу.

Након што су нас игуман Арсеније и сестра из манастира Сомина монахиња Синклитикија дочекали љубазно и угостили богатом посном трпезом, прешли смо у цркву Рођења пресвете Богородице и разговарали о овом древном манастиру, једном од највећих светиња код нас.

Са оцем Арсенијем смо причали поред стопала светог апостола и јеванђелисте Луке и честица моштију светог Арсенија Сремца, Арсенија Боке, Јована Златоустога, свете великомученице Марине која је у народу позната као Огњена Марија, светог апостола Томе и још много честица моштију светитеља који се овдје чувају од старине.

Поред цркве Светог апостола Луке налази се гроб монаха Теодора Митровића, који се прошле године упокојио у Господу у саобраћајној несрећи.

Монахиња Синклитикија, која га сматра чудом Божијим, увјерила се много пута да његов гроб живи и да његова молитва пред Богом и даље помаже свима који са вјером долазе да га замоле за помоћ.

Иако је новембар мјесец, гроб упокојеног Теодора био је препун цвијећа које је никло из земље као да је право прољеће.

Она нам је испричала и о чуду које се догодило са њеним видом.

Аутор: Сунчица Пешић/Видео: Зоран Бегенишић