Radio Trebinje u manastiru Kosijerevo: PROLJEĆE NA GROBU MONAHA TEODORA (VIDEO)

Ekipa Radio Trebinja boravila je ovog petka, na dan svetog Arsenija Sremca, nasljednika Svetog Save, drugog arhiepiskopa srpskog, u manastiru Kosijerevo, u selu Petrovići.

Taj divan dan je, inače, bio imendan igumana manastira koji je svoje monaško ime dobio po ovom svetitelju.

Nakon što su nas iguman Arsenije i sestra iz manastira Somina monahinja Sinklitikija dočekali ljubazno i ugostili bogatom posnom trpezom, prešli smo u crkvu Rođenja presvete Bogorodice i razgovarali o ovom drevnom manastiru, jednom od najvećih svetinja kod nas.

Sa ocem Arsenijem smo pričali pored stopala svetog apostola i jevanđeliste Luke i čestica moštiju svetog Arsenija Sremca, Arsenija Boke, Jovana Zlatoustoga, svete velikomučenice Marine koja je u narodu poznata kao Ognjena Marija, svetog apostola Tome i još mnogo čestica moštiju svetitelja koji se ovdje čuvaju od starine.

Pored crkve Svetog apostola Luke nalazi se grob monaha Teodora Mitrovića, koji se prošle godine upokojio u Gospodu u saobraćajnoj nesreći.

Monahinja Sinklitikija, koja ga smatra čudom Božijim, uvjerila se mnogo puta da njegov grob živi i da njegova molitva pred Bogom i dalje pomaže svima koji sa vjerom dolaze da ga zamole za pomoć.

Iako je novembar mjesec, grob upokojenog Teodora bio je prepun cvijeća koje je niklo iz zemlje kao da je pravo proljeće.

Ona nam je ispričala i o čudu koje se dogodilo sa njenim vidom.

Autor: Sunčica Pešić/Video: Zoran Begenišić