Радионица и предавање о узгоју трешње: Амерички професор у посјети Требињу

ТРЕБИЊЕ l Грегори Ланг са Мичиген државног универзитета из САД борави данас у Требињу, гдје је учествовао на семинару под називом „Иновативни и економични узгојни облици гајења трешања“ и одржао предавање за локалне пољопривредне произвођаче.

Професор Ланг је у оквиру радионице, која је реализована у сарадњи са компанијом „Попово поље“ посјетио засаде трешање овог акционарског друштва у Дубљанима.

Највећи свјетски стручњак за гајење трешње истакао је након обиласка плантажа трешње у  Дубљанима и у разговуру са пољопривредним стручњацима из ове команије да су засади трешње у изузетно добром стању, али да су приноси мањи у односу на оне у САД.

„Мислим да овдашњи пољопривредни стручњаци требају да организују више радионица за локалне фармере. Треба објаснити зашто и како резати трешњу. Знамо да на овом подручју можемо добити добре плодове, али треба разумјети нови систем гајења и схватити шта добијемо овим системом резидбе коју сам овдје показао“, рекао је професор Ланг.

Грегори Ланг

Он је након обиласка воћњака АД „Попово поље“ рекао да би принос, који је ове године био од 5 до 7 тона по хектару требало да се примјеном нових стандарда знатно повећа.

„На основу онога што сам чуо и са добрим приступом, можда би се род трешње и утростручио“, рекао је он.

Директор Aграрног фонда Града Требиња Веселин Дутина истакао је да је радионица, која је данас одржана, као и посјета и предавање професора Ланга, организована у циљу едукације локалних воћара, са циљем повећања приноса и побољшања квалитета, када је у питању узгој трешње на овом подручју.

Веселин Дутина

„Ми смо се опредијелили да подржимо иницијативу Универзитета у Бањалуци, који је организовао данашњу радионицу и предавање, зато што снатрамо да је трешња воћна врста у коју се исплати улагати и која може бити и један од покретача развоја воћарске производње“,рекао је Дутина.

Предавање и радионица су дио активности пројекта „Оптимизирање савремених узгојних облика за трешњу у циљу остваривања ефикасне продуктивности и високог квалитета плодова“, које финансира Министарство науке и технологије Републике Српске, а уз подршку Ју-ес- еид-а, америчке амбасаде у БиХ и Аграрног фонда Града Требиња.

М.И.