Radionica i predavanje o uzgoju trešnje: Američki profesor u posjeti Trebinju

TREBINJE l Gregori Lang sa Mičigen državnog univerziteta iz SAD boravi danas u Trebinju, gdje je učestvovao na seminaru pod nazivom „Inovativni i ekonomični uzgojni oblici gajenja trešanja“ i održao predavanje za lokalne poljoprivredne proizvođače.

Profesor Lang je u okviru radionice, koja je realizovana u saradnji sa kompanijom „Popovo polje“ posjetio zasade trešanje ovog akcionarskog društva u Dubljanima.

Najveći svjetski stručnjak za gajenje trešnje istakao je nakon obilaska plantaža trešnje u  Dubljanima i u razgovuru sa poljoprivrednim stručnjacima iz ove komanije da su zasadi trešnje u izuzetno dobrom stanju, ali da su prinosi manji u odnosu na one u SAD.

„Mislim da ovdašnji poljoprivredni stručnjaci trebaju da organizuju više radionica za lokalne farmere. Treba objasniti zašto i kako rezati trešnju. Znamo da na ovom području možemo dobiti dobre plodove, ali treba razumjeti novi sistem gajenja i shvatiti šta dobijemo ovim sistemom rezidbe koju sam ovdje pokazao“, rekao je profesor Lang.

Gregori Lang

On je nakon obilaska voćnjaka AD „Popovo polje“ rekao da bi prinos, koji je ove godine bio od 5 do 7 tona po hektaru trebalo da se primjenom novih standarda znatno poveća.

„Na osnovu onoga što sam čuo i sa dobrim pristupom, možda bi se rod trešnje i utrostručio“, rekao je on.

Direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselin Dutina istakao je da je radionica, koja je danas održana, kao i posjeta i predavanje profesora Langa, organizovana u cilju edukacije lokalnih voćara, sa ciljem povećanja prinosa i poboljšanja kvaliteta, kada je u pitanju uzgoj trešnje na ovom području.

Veselin Dutina

„Mi smo se opredijelili da podržimo inicijativu Univerziteta u Banjaluci, koji je organizovao današnju radionicu i predavanje, zato što snatramo da je trešnja voćna vrsta u koju se isplati ulagati i koja može biti i jedan od pokretača razvoja voćarske proizvodnje“,rekao je Dutina.

Predavanje i radionica su dio aktivnosti projekta „Optimiziranje savremenih uzgojnih oblika za trešnju u cilju ostvarivanja efikasne produktivnosti i visokog kvaliteta plodova“, koje finansira Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, a uz podršku Ju-es- eid-a, američke ambasade u BiH i Agrarnog fonda Grada Trebinja.

M.I.