Радна књижица за 34.500 радника

radne-knjizice

БАЊА ЛУКА │ У Српској су у прошлој години запослена 34.593 лица са евиденције Завода за запошљавање Српске, што је за шест одсто више у односу на годину раније.

Највише радника и то њих 13.089 посао је добило на подручју које покрива филијала Завода за запошљавање Републике Српске Бањалука.

Одмах послије филијале у Бањалуци слиједи Добој, у којем су са бироа брисана 6.464 лица.

На трећем мјесту налазила се филијала у Бијељини, у којој су у 2015. години посао нашла 5.453 радника, док је у Приједору шансу за запослење добило 3.946, а у Источном Сарајеву њих 3.490. На шестом мјесту налази се филијала у Требињу, гђе је у прошлој години радну књижицу добио 2.151 радник.

Посао је на крају прошле године у Српској тражило око 135.000 лица.

Проналаску радног мјеста за 35.000 људи допринијели су и пројекти које је Завод за запошљавање Републике Српске реализовао у прошлој години, а то је прије свега пројекат подршке запошљавању у привреди Републике Српске, за који је одобрено 2,07 милиона KМ за запошљавање 1.585 лица.

Реализован је и пројекат подршке запошљавања и самозапошљавања ђеце погинулих бораца Војске Републике Српске, незапослених демобилисаних бораца и РВИ Војске Републике Српске „Заједно до посла“. За овај пројекат одобрено је 3,90 милиона KМ за запошљавање 793 лица.

„За пројекат запошљавања лица старијих од 45 година издвојено је 2,05 милиона марака и то за запослење 636 њих“, казали су у Заводу.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је да би Влада Републике Српске требало да више подстиче запошљавање у реалном сектору.

„Вјерујем да је више људи лани запослено у јавном сектору него у реалном. Од такве праксе запошљавања немамо никакве користи, односно имамо само штету“, казао је Шкребић и додао да је лани било помака када је ријеч о запошљавању у реалном сектору, али да ти помаци нису за похвалу и нису баш видљиви.

Шкребић је нагласио да ће ова година бити тешка када је ријеч о запошљавању у реалном сектору јер, како је навео, Влада Републике Српске није спровела реформе које је обећала, односно смањење опорезивања рада.

„То је неопходно урадити како би се повећао број запослених у реалном сектору“, рекао је Шкребић.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да се мјере за запошљавање и новац за ове намјене смањују из године у годину.

„Поготово се смањује новац за младе и образоване кадрове“, рекао је Поповић и додао да Српска нема нових привредних капацитета који ће допринијети већем запошљавању.

С друге стране, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић недавно је најавио помоћ у подстицању запошљавања младих и борачких категорија. Савановић је навео да ће ресорно министарство пружити максималан допринос у спровођењу Стратегије запошљавања 2016-2020. године, која предвиђа запошљавање већег броја младих људи у Српској.

Очекивања

У Заводу за запошљавање Републике Српске казали су да имајући у виду тренд запошљавања лица са евиденције у 2015. години посредничком функцијом Завода и мјерама активне политике у овој години планирано је запослити око 30.000 лица са евиденције незапослених.
Глас Српске