Радници Пошта Српске у Требињу обиљежили Свјетски дан пошта

ТРЕБИЊЕ │ Радна јединица Пошта Српске у Требињу данас је обиљежила 9. октобар, Свјетски дан пошта. На свечаности, којој је присуствовао и градоначелник Требиња Лука Петровић, истакнуто је да је поштански систем РС дио велике свјетске мреже јавних поштанских оператера и један од три јавна поштанска оператера у БиХ, који самостално, економски и технолошки дјелују на простору Српске обезбјеђујући корисницима доступност универзалних и других услуга.

Градоначелник Петровић је истакао да га радује што Поште Српске у Требињу послују позитивно и што се труде да прате развојне и технолошке трендове који су данас присутни у окружењу, обезбјеђујући тако доступност својих услуга у свим градским и руралним подручјима.

„То је врло важно рећи. Успјели сте одољети великој конкуренцији за овај ваш посао. Добро знате да су узнапредовале брзе поште, и ви сте ти који ћете очувати Поште Српске и направити их да буду на тржишту РС. Мислим да је важно да и даље напредујете, учите нове технике, да информатизацију примјењујете на вишем нивоу него до сада, јер сигуран сам, да Поште имају будућност ако сви будемо заједно радили“, навео је Петровић.

Он је рекао да Поште Српске у Требињу остају на својој локацији, са постојећим капацитетима те да ће дио слободног простора у великој згради овог предузећа бити у наредном периоду намјенски искориштен.

Подсјетио је да је недавно поново отворена и пословница у Горици, која сада ради много функционалније.

Јово Краљевић, директор радне јединице Пошта Српске у Требињу је истакао да ове године њихов очекивани приход око два и по милиона марака и да су задовољни својим радом, али да ће се трудити да свакодневно унапређују њихове услуге и пословање.

„Свјесни смо да морамо наше услуге свакодневно усавршавати, стварати нове производе и услуге како би наши садашњи и будући корисници били задовољни нашим радом. То је главни услов да успијемо сачувати поштанску инфраструктуру као једно од националних добара. То је и услов да сачувамо постојећа радна мјеста“, навео је Краљевић.

Један од омиљенијих требињских поштара Здравко Јанковић, познатији као Роле, каже да данас поштари много више раде него некада. Ради већ 33 године и никада не би мијењао свој посао.

„Предности овог посла су што радимо са народом, углавном има финог народа, мада нам неко некада и поквари дан. Прије су судови, разне установе, имале своје курире, па су разносили њихову пошту, сада је све пало на нас. Позиви, рачуни, казне, све то ми разносимо. Писма су врло ријетка. Некада их је било много више. Сада су те поруке завладале и ето“, сматра поштар Роле.

Каже да су се прије грађани више радовали поштарима, данас им нису баш омиљени – посебно ако носе плаве коверте.

Радна јединица поштанског система у Требињу има 117 запослених радника у 13 пошта и три помоћна шалтера.

Светски дан пошта обиљежава се широм свијета поводом оснивања Свјетског поштанског савеза, једне од најстаријих међународних организација.

Д.Р.