Радници ЖРС након разговора са Додиком прекинули штрајк

БАЊА ЛУКА I Штрајк радника „Жељезничара“ након састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком биће обустављен.

Представници штрајкача прихватили су понуду предсједника Српске да им се исплате сутра два топла оброка, у току мјесеца септембра плата за август и наредне редовне исплате плата те овјеравање здравствених књижица.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Бањалука Златко Марин изјавио је да је 12 радника „Жељезница Републике Српске“ прекинуло вишедневни штрајк глађу након данашњег разговора са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

„На јутрошњем састанку са предсједником Српске, прихватили смо понуду да прекинемо штрајк јер ће нам бити исплаћена по два топла оброка и превоза, а остала дуговања у идућем мјесецу према приливу средстава“, рекао је Марин на конференцији за новинаре.

Он је истакао да им је Додик обећао да ће плате бити редовне и да би требало да буде ријешен проблем са овјеравањем здравствених књижица, што би требало да уради Управа предузећа.

„Обишли смо многе институције, али једини који је хтио да разговара са нама био је предсједник Српске Милорад Додик“, рекао је Марин.

Када је ријеч о захтјеву штрајкача за смјену директора ЖРС-а Драгана Савановића, Марин је рекао да им је предсједник Српске пренио да то није у његовој надлежности.

„Годинама упозоравамо да Управа крши закон и доводи `Жељезнице` у губитке, а све говори и чињеница да нас за 10 дана штрајка нису ни обишли. Не бојимо се дисциплинских поступака јер смо све радили у складу са законом, а то су потврдили из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите“, сматра Марин.

Он је нагласио да су радници, између осталог, прекинули штрајк и због здравствених разлога.

Марин каже да су штрајкачи успјели да скрену пажњу јавности на дешавања у ЖРС и на радничка права у овом предузећу и Републици Српској.

На конференцији за новинаре штрајкача поручено је и да ће поново штрајковати уколико се „понове кашњења примања, бахатост управе, кршење закона и притисци на раднике“.

Десет радника ЖРС ступило је у штрајк глађу 11. септембра због неисплаћивања плате, накнаде за превоз и топли оброк у складу са законом, као ни осталих материјалних трошкова према радницима.

Срна