Радови се приводе крају: Градоначелник посјетио НОВИ ВАТРОГАСНИ ДОМ

ТРЕБИЊЕ │ Делегација Града Требиња, предвођена градоначелником Луком Петровићем, данас је обишла нови  Ватрогасни дом.

Неђо Ћук, замјеник командира Територијалне ватрогасне јединице Требиње, каже да је на објекту завршено око 95 одсто радова.

Остало је опремање намјештајем, које ће трајати око 20 дана. Коначно су и требињски ватрогасци добили савремени дом, европског стандарда, који ће унаприједити рад ватрогасаца. Ово је на добробит свих наших грађана. Ово је велики помак“, објаснио је Ћук и подсјетио да је у току тендер за набавку новог ватрогасног возила.

Према ријечима градоначелника Требиња Луке Петровића, у овај  пројекат је уложено укупно  милион и 400 хиљада марака.

Овај износ обухвата и првобитних 150 хиљада марака и додатна средства која су била неопходна за изградњу комплетног дома, набавку сегментних врата, израду просторија за спавање и смјештај ватрогасаца, као и просторије за теретану и обуку ватрогасаца.

„Оно што је важно истаћи је да требињски дом неће само бити требињски, већ и регионални и да ће се моћи обучавати и ватрогасци из цијеле РС, али ће служити и за окупљање и дружења ватрогасаца. Што се тиче набавке опреме, радимо на томе и уз помоћ Ватрогасног савеза РС добили смо средства која ће бити уложена у њих“, каже градоначелник Петровић.

Ова јединица је, додаје градоначелник, и до сада успјешно одговарала на све задатке – од борбе против пожара, до спасавања људи у саобраћајним незгодама и помоћи у поплава и другим ванредним ситуацијама, а у будућности ће бити кадровски појачана и одговарајућим стручним људим, који ће моћи да одговоре потребама сервисирања ватрогасне опреме.

„Ми смо недавно разговарали и са деканом Факултета за безбједност у Бања Луци и они су отворили мастер студије за безбједност. У том смислу су држали предавања високообразованим људима који желе да похађају тај мастер студиј. Ми смо примили два захтјева у жељи да оснажимо ову област, да у комуникацији са овим факултетом направимо овдје и више стручног кадра, својеврсни обучни центар“, каже градоначелник.

Он је нагласио да ће бити формирана још три ватрогасна добровољна друштва, чиме ће се унаприједити систем јављања и узбуне и наравно спречавања пожара.

Марко Рикало, начелник за просторно уређење Града Требиња, каже да је ово један изузетно тежак објекат за изградњу, такође и веома скуп – а све трошкове је поднио Град Требиње.

„Има још неких ствари које треба да се исправе тако да ће до краја године овај дом да функционише у пуном капацитету. Најбитније је да смо успјели јер је било и тешких тренутака. Хвала надзорном органу ХЕТ-а, који је помогао да исконтролишемо извођача и неке ствари заиста квалитетно урадимо. Доказали смо да и најтеже задатке можемо да испунимо за кратко вријеме и да се осјетимо срећним и задовољним што смо наш град учинили бољим“, каже Рикало.

Извођач радова је „Херц градња“ Билећа.

С.П.