Rame uz rame: Srpski i hrvatski vojnici na primopredaji dužnosti u Somaliji

555756_vojska-foto-eunavfor-eu-2_fPripadnici tima Vojske Srbije za zaštitu brodova uspešno su, u pomorskim vodama u blizini Somalije, završili tromesečno angažovanje u vojnoj operaciji Pomorskih snaga Evropske unije „Atalanta“. U nedelju je svečanom ceremonijom obeležena predaja dužnosti hrvatskoj vojsci.
Drugi autonomni tim Vojske Srbije, koji je bio zadužen za zaštitu broda Svetskog programa za hranu „MSM Douro“, juče je stigao u Srbiju, prenela je Vojska Srbije na svom sajtu.
Srpski vojnici su 21. septembra bili ukrcani na taj brod, čiju zaštitu je u nedelju preuzeo tim Oružanih snaga Hrvatske. Vojnici Srbije nisu imali potrebu da reaguju tokom angažovanja.
Hrvatska u misliju „Atalanta“ šalje vojsku po prvi put, i to 12 ljudi – 10 iz hrvatske ratne mornarice, jedan iz Štaba za podršku i jedan iz Bataljona za specijalna dejstva.
Na ceremoniji primopredaje dužnosti kapetan broda Darek Kaminski je istakao „da mu je bila čast da sarađuje s pripadnicima Vojske Srbije tokom njihovog angažovanja u misiji“.
Blic