Рампа за увоз аута старијих од 12 година!

582730_sluzbeni-automobili-na-licitaciji040315ras-foto-oliver-bunic06_ff

САРАЈЕВО | Уколико у овом мјесецу Савјет министара БиХ добије новог министра транспорта и комуникација, како је најављено, већ почетком фебруара на снагу би могла да ступи одлука којом ће се у БиХ моћи увести само возила која испуњавају Еуро 4 стандард.

То практично значи да највјероватније већ од сљедећег мјесеца у БиХ неће бити могуће увести возило старије од 12 година с обзиром на то да су први аутомобили са Еуро 4 стандардом произведени у 2004. години.

Њихов број је веома мали, а већа производња ових аутомобила започела је тек 2005. године и већ с 1. јануаром 2006. године у земљама Европске уније није било могуће први пут регистровати аутомобил уколико није био по стандардима Еуро 4.

„Одлука је већ спремна и само се чека нови министар транспорта и комуникација БиХ да је потпише како би ступила на снагу. Потребна документација је урађена још раније, али о томе није било одлучивано“, рекли су нам јуче у Министарству транспорта и комуникација.

Иначе, ова одлука требало је да ступи на снагу још 1. априла прошле године, међутим тај рок је пролонгиран и прича о обавезном Еуро 4 стандарду приликом увоза аутомобила у БиХ поново је актуелизована тек након алармантног загађења ваздуха у појединим градовима БиХ.

Иницијативу за увођење Еуро 4 стандарда покренуло је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, а Савјет министара БиХ ту иницијативу је прихватио на посљедњој сједници одржаној 30. децембра прошле године.

„Иницијативом се тражи хитно увођење ограничења увоза кориштених возила која не испуњавају стандарде минимум Еуро 4 норме издувних гасова, увођење обавезног еко-теста приликом техничког прегледа и низ других мјера с циљем смањења загађења околине“, рекли су у Савјету министара Босне и Херцеговине.

БиХ првобитно је донијела одлуку о забрани увоза возила старијих од седам година, а након притисака из Европске уније та „дискриминаторска“ одлука је укинута и њу је 2010. године замијенила одлука која говори о томе да је минималан стандард за увоз аутомобила у БиХ Еуро 3.

Према расположивим подацима Управе за индиректно опорезивање, у првих једанаест мјесеци прошле године у БиХ је увезено 59.939 путничких моторних возила, а више од 90 одсто њих су половњаци.

Укупна вриједност возила која су увезена у БиХ у првих осам мјесеци 2015. године износила је 469 милиона марака, а када су у питању врсте возила, највише смо увозили фолксваген, опел, рено, ситроен и форд.
Урош Вукић/Независне