Ramuš Haradinaj uhapšen u Sloveniji po poternici Srbije

579347_ramus-haradinaj141212ras-foto-djordje-kojadinovic-011_f
LJUBLJANA | Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Ramuš Haradinaj uhapšen je danas po poternici koju je za njim raspisala Srbija 2006. godine, preneli su prištinski mediji pozivajući se na AZBK.

Kako „Blic“ saznaje, Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Ljubljani, prilikom povratka iz Brisela, a prema pisanju portala Koha.net biće izveden pred sud u 18 sati.

On je, naime, boravio kao predsednik AZBK najpre u zvaničnoj poseti Nemačkoj, a potom juče i u Briselu odakle se danas uputio u Sloveniju.
Haradinaj je za potral „Gazeta ekspres“ rekao da će se vrlo brzo vrtatiti u Prištinu i da je jedina šteta koja mu je naneta to što je propustio avion.
“Nisam uhapšen, međutim čišćenje lista poternica sa sloveničkog sistema zahteva vreme. Ja ću se prvim sledećim avionom vratiti u Prištinu”, rekao je Haradinaj.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kosova Artan Behrami izjavio je da su kosovske vlasti, preko predstavništva u Sloveniji, obaveštene o hapšenju lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja na ljubljanskom aerodromu.

Kako je preneo portal Albeu.com, Behrami je za Kljan Kosova rekao da su u komunikaciji sa slovenačkom policijom razjašnjene okolnosti vezane za privođenje Haradinaja.

Behrani je, kako se navodi, kazao da ova stvar razjašnjava i da se nada da će ubrzo biti rešeno, ali nije precizirao da li će Haradinaj biti uskoro oslobođen.

AZBK je osudila hapšenje svog lidera i zatražila njegovo hitno puštanje na slobodu.

– Ovo više zaista nema smisla! Haradinaj se dobrovoljno predao Hagu, gde je bio dva puta i oslobođen je svih optužbi. Srbija bi trebalo već jednom da se reši tih optužnica za sva vremena. I to treba da bude normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. Sramotna hapšenja lidera stranaka svakako zaoštravaju odnose između dve strane, tako da bi to pitanje trebalo da se reši uz posredovanje Vašingtona – kaže za „Blic“ politički analitičar Fatmir Šeholi.
On podseća da su po istim poternicama hapšeni, pa pušteni svojevremeno i Hašim Tači u Budimpešti i Agim Čeku dva puta – u Bugarskoj i takođe na aerodromu u Ljubljani.
Ramuša Haradinaja je Haški tribunal dva puta oslobodio krivice za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji.

Haški tribunal je već 4. marta 2005. protiv Haradinaja, koji je u to vreme bio premijer podigao optužnicu zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja prava i običaja rata.

Haradinaj je potom podneo ostavku na mesto predsednika Vlade i 9. marta se dobrovoljno predao Tribunalu. Nakon suđenja koje je trajalo do aprila 2008. godine, oslobođen je usled nedostatka dokaza.

Policija: Uhapšen državljanin Kosova
Portparol slovenačke policije Bojan Kos potvrdio je za prištinski portal Lajmi.net da je na aerodromu u Ljubljani popodne uhapšen jedan kosovski državljanin koji čeka izvođenje pred istražnog sudiju Okružnog suda u Kranju. Ne navodeći ime, Kos je rekao da je državljanin Kosova uhapšen po poternici Interpola koju je raspisala Srbija. Kako je kazao, postupak u vezi tog hapšenja biće okončan nakon svih sudskih procedura.
– Zbog poverljivosti ličnih podataka samo možemo da potvrdimo hapšenje jednog kosovskog državljanina po poternici Interpola koju je raspisala Srbija – rekao je Kos.

Dodatne snage pred Ambasadom Slovenije u Prištini
Dodatne policijske snage raspoređene su pred Ambasadom Slovenije u Prištini, javlja koha.net. Kako se navodi, u zgradi su boravili čelnici AZBK Burim Ramadani i Ahmet Isufi koji su tražili dodatne informacije o privođenju Haradinaja.
Ramuš Haradinaj uhapšen je drugi put u julu 2010. na Kosovu, odakle je prebačen u Hag na delimično ponovljeno suđenje, pošto je apelaciono veće Haškog tribunala usvojilo žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu.
Haradinaj se u novembru 2012. vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.
Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Beta