„Rat iscrpljivanja“ Amerike sa Rusijom

341511_1
VAŠINGTON l Sjedinjene Američke Države očekuju da će aktuelna konfrontacija sa Rusijom potrajati barem do 2024. i da će uključivati više pravaca, kako predviđa nacrt revizije politike prema Moskvi koju priprema Vašington, navode svetski mediji.
Vašington, pri tome, želi da obezbjedi podršku svojih evropskih saveznika za dalje jačanje pritiska na Moskvu, piše danas sajt „Raša tudej“.
Očekivani diplomatski i ekonomski „rat iscrpljivanjem“ pominje se u dokumentu o preispitavanju politike prema Rusiji koji trenutno priprema Selest Volander, specijalni pomoćnik predsednika Baraka Obame i zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost zadužen za Rusiju i Evroaziju, prenosi italijanski list „Stampa“.
Italijanski dnevnik navodi da je detalje o predstojećoj promeni politike SAD prema Moskvi saznao iz nacrta koji je Vašington poslao vladi u Rimu kako bi koordinisali buduće napore.
Američke diplomate kažu da je Rusija promenila svoj kooperativni stav koji je zauzela posle raspada Sovjetskog Saveza i da sada koristi silu za odbranu svojih nacionalnih interesa, navodi list.
Promeni doprinosi i ličnost ruskog predsednika Vladimira Putina koji će, kako Vašington očekuje, ostati na vlasti barem do 2024. godine.
Ta promena strategije prema Rusiji postala je vidljiva sa ukrajinskom krizom, ali se pojavila još 2008. godine sa konfliktom u Južnoj Osetiji kada je Rusija upotrebila vojnu silu.
Rešenje Vašingtona za ovu novu Rusiju je nastavak pritiska na Moskvu pomoću sankcija, dok istovremeno njene susede „mami“ ekonomskom pomoći i investicijama, piše „Stampa“.
Trenutna runda sankcija, kako se navodi, nema za cilj da ostavi prevelike posledice po rusku ekonomiju, tako da bi pretnja oštrijim sankcijama mogla da se primeni.
Agencije