Rat u Makedoniji: Poginula tri makedonska specijalca u sukobu sa OVK, stiže i vojska

reg-makedonija_620x0
SKOPLJE | Makedonska policija je rano jutros pokrenula operaciju protiv, kako je rekla, velike „oružane grupe“ u predgrađu Kumanova, na severu Makedonije. Poginula tri policajca.
Prema nepotvrđenim informacijama, troje policajaca je preminulo u bolnici u Kumanovu. U ovom makedonskom gradu od jutros traje oružani sukob policije i zasad nepoznate, velike i naoružane grupe.
U akciji makedonske policije protiv naoružane grupe u Kumanovu ranjeno je 12 policajaca, od kojih su teže povređeni prebačeni u bolnicu u Skoplju, prenose mediji u toj zemlji.
Deo povređenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni huitno prebačeni u Skoplje, javlja portal „Vesti“.
Kako smo saznali, u sukobima, koji su započeli jutros u 4.40, ranjeno je devet policajaca iz specijalne jedinice Tigar, a jedan od njih je teško povređen. Ranjen je i jedan od napadača, koji su uniformisani.
Pucnjava i detonacije su se čuli tokom celog jutra u ovom mestu.
Kumanovo nadleće helikopter, a policijske snage iz cele zemlje upućene su u taj grad.
Građanima je zabranjeno da napuštaju domove.
Iz Ministarstva unitrašnjih poslova Makedonije još nema nikakve zvanične informacije u vezi sa ovim slučajem, koji je uznemirio stanovnike Kumanova.
Portparol policije Ivo Kotevski mi kaže da je „u toku operacija u Kumanovu i da neće objavljivati ništa dok se ne završi“, prenosi N1tv.
Kako saznajemo od nezvaničnih izvora, reč je o sukobu policije sa većom grupom, od oko 70-tak naoružanih osoba.
Ranije jutros Makedonska policija je pokrenula operaciju protiv, kako je rekla, „oružane grupe“ u predgrađu Kumanova, na severu Makedonije, javljaju mediji.
Jedan neimenovani zvaničnik je za Rojters izjavio da je jedan policajac ranjen, a prema nekim nepotvrđenim informacijama, povređena su trojica policajaca.
Makedonski mediji javljaju da su specijalne jedinice policije od jutros na ulicama Kumanova, a od pet časova čuje se jaka pucnjava iz automatskog oružja.
Kumanovo, koje od Skoplja udaljeno 40 kilometara i nalazi se blizu severne makedonske granice sa Srbijom i Kosovom, nadleću helikopteri, prenose mediji.
Makedonski mediji su juče objavili tvrdnje stanovnika sela Zajaz u opštini Kumanovo da su videli oko 50 naoružanih osoba, a makedonska agencija INA, na albanskom jeziku, javila je da su u toj opštini stacionirane jake policjske snage. Policija se još nije zvanicno izjasnila o tom slučaju.
U toj oblasti živi velika zajednica etničkih Albanaca. Albanska manjina čini oko 30 odsto od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije.
Ispred zgrade makedonskog parlamenta već nekoliko dana traju mirni protesti zbog policijske brutalnosti, javila je sinoć televizija Nova.
Večernje novosti