Razbijen međunarodni lanac prostitucije

20150130135118_286366ZAGREB | Zagrebačka policija razbila je međunarodni lanac prostitucije i uhapsila više osoba, koje su od jula pretprošle godine angažovale devojke iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine radi prostitucije u hotelima u Njemačkoj.
Petoro uhapšenih policija tereti za zločinačko udruživanje, a preostalih petoro zbog prostitucije, javila je agencija Hina.
Zločinačko udruženje je, uz četiri hrvatska državljanina, organizovao i vodio njemački državljanin s privremenom adresom u Hrvatskoj koji je organizovao lanac prostitucije.
Ta krivična djela su međunarodnog karaktera, jer se komunikacija i djelovanje uhapšenih odvijalo preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, dok se prostitucija organizovala na području Nemačke.
Policija je osim toga utvrdila da je pet hrvatskih državljana od kraja 2013. na području Hrvatske i Njemačke organizovalo na identičan način prostituciju.
U razbijanju lanca prostitucije, zagrebačka policija je sarađivala i sa njemačkom policijom kao i bosanskohercegovačkom Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).
Svi osumnjičeni su pritvoreni i krivično prijavljeni, piše Hina.
Agencije