Разговори о представи „ZOO!“

Okrugli_Sto_05

Жељко Хубач, водитељ разговора

Вечерашња представа је успјела и оставила је добре утиске. Сви елементи који чине квалитетан позоришни чин су постављени на почетку. Прича о паралелним свјетовима је главни квалитет овог комада. У неколико наврата глумци су истакли узроке проблема, а крећу се према родитељима и свијету који су они усмјерили. Љубавна сцена између Вере и Детлефа је нешто најљепше што сам видио у позоришту до сада.  „Или имаш везе, или си без везе“ је, некако,  лајт мотив транзиционог друштва у коме живимо. Доста се добро радило са глумцима. Исповједна форма, која на неки начин може да буде плакатска, дата је драмски на врло атрактиван начин. Представа почиње и завршава се јасним знаком безнађа. Указано је на одређене проблеме младих. Гледали смо драматуршки, редитељски, глумачки, сценографски  и музички занимљиву, конзистентну представу. Њен највећи квалитет је висок степен емпатије, због година аматера и њиховог глумачког умијећа.

Okrugli_Sto_02

Давор Доклеја, режисер представе

Идеју смо добили прије десетак година у Мостару. Тамо са упознао Сашку Ракеф и размјењивали смо искуства шта би требало бити у позоришту. Нашли смо се у заједничким естетикама и предложио сам да радимо роман „Дјеца са станице ZOO“. На тексту смо радили заједно Сашка, ја и глумци. Представу смо радили у сарадњи са докторицом школске медицине у Чаковцу. Млади људи све раније почињу да конзумирају алкохол и у представи имамо само једног лика који је наркоман, а остали су, углавном, пијани. Жељели смо да покажемо и да млади данас слушају све врсте музике и да нема музичке опредијељености младих људи.

Okrugli_Sto_08

Невен Матоша, глумац

Неке приватне фрустрације се уносе у улогу. Никада нисам био негативац, увидио сам да у животу није све ружичасто, али није ни лоше.

Тина Четлајић, глумица

Представа је једна од најбољих за извођење. Ликови су креирани према нама, то су наше приче, доживљаји, и сви имамо бар једну додирну тачку са ликом кога глумимо. Теме су из свакодневнице и заједничке су свим младима у свијету.

Okrugli_Sto_14

Драган Копривица, режисер

Представу сам одгледао као представу контраверзе. Млади људи из Чаковца су направили подвиг док су дошли у Требиње, а онда су изашли на сцену и одговорно, са синергијом, одрадили посао и показали да нису изгубљена генерација. Слика коју показују даје до знања да је редитељ желио нестандардни сценски простор. Амбијент је био другачији и показано је нешто ново. Глумци су успјешно представили једну изгубљену генерацију, није било празног хода, срца су куцала од почетка до краја.

Милован Здравковић, театролог

Честитам ансамблу што је увукао гледаоце у један чудан простор, можда црн, али катарзичан. Успјели су да нас увуку у емоцију, више него нека друга позоришта која су играла ову представу. Младима поручујем да живот није суморан. Млади људи га морају позитивно посматрати, јер само позитивно гледање на живот – мијења живот. Аматери из Чаковца су били дивни.

Okrugli_Sto_12

Горан Булајић, редитељ

Треба бити оптимиста, али не на силу. Ово је врло катарзична прича и много је битно да ли млади глумци доживљају приватно неки дио катарзе, прочишћења, и како они улазе и излазе из представе. Поставља се питање да ли показују своја искуства и да ли и приватно учествују у таквој причи. Да ли је тема дио њихове свакодневнице или је само играју? Боље је да само играју.

Okrugli_Sto_09

Аљоша Илић, гледалац

Камерно играње је дало велики печат представи. Ово вечерас се или доживјело или није. Морам похвалити млади ансамбл,  јер овакве врсте представа треба да играју млади људи.

Д.Ч.

Фото: Јован Видаковић