Aktuelno

Razgovori poslije predstave „MALOGRAĐANSKA SVADBA“

Željko Hubač, voditelj razgovora

Riječ je o pametnom rediteljskom postupku, koji je, striktno poštujući komad, dobio osavremenjavanje koje je pokazalo da neki pojmovi sa kojima danas baratamo imaju drugo značenje u odnosu na vrijeme kada su nastali komadi. Pojam malograđanskog danas je u nekoj drugoj ravni i situacija svadbe je iskorištena kao vrsta slike nekog malograđanskog društva u kome je odstustvo svakog morala, sistema vrijednosti. Reditelj izrazito vješto  postavlja likove, sa jasnim, divno plasiranim znakovima, u jednom dobroj dinamici. Imamo semantički kod, koji je, s jedne strane, diskretan, a s druge nimalo banalan i, opet, jako upečatljiv. Dinamizam u rediteljskom sinkretizmu je bilo jako ugodno pratiti. Glumački ansambl je disciplinovan i od početka do kraja u furioznom ritmu, dobrom izmjenom tempa i s puno snage da izgura ovu predstavu. Rediteljski postupak je tačan i čist. Gledali smo sjajnu predstavu koja je jedan od subklimaksa Festivala festivala.

Radoje Čupić, reditelj predstave

Bilo je vrlo malo mojih intervencija u tekstu. Rad sa glumcima je bio malo drugačiji, mnogo smo razgovarali, morali smo svi da shvatimo šta je to malograđanština i šta nosi, kao i razliku između malograđanštine danas i u Brehtovo vrijeme. Rješenje komada je reakcija na moj strah do čega bujanje malograđanštine može da dovede, siguran sam da dovodi do fašizma i hrani taj fašizam. To je ono što me plaši. U početku sam imao mnogo više povjerenja u njih, nego oni u sebe.

Cvijeta Jovanović Mučalica, glumica

Imali smo oko četrdesetak proba za predstavu, ukoliko se uzmu i probe sa koreografom. Ono što nam se svidjelo kod reditelja  je što on ne dođe sa konačnim rješenjem, nego zajedno s nama dolazi do nekih rješenja, izvlačeći iz nas ono što možemo. Mislim da je predstava istinita i surova, jer živimo u vremenu gdje svi moraju isto da misle i ponašaju se na isti način. Uvijek bude muk dok traje predstava, tek kasnije nastaju reakcije. Drago mi je što smo bili hrabri da je postavimo na scenu.

Zoran Radulović, glumac

Teško je reći koji je bio momenat kada smo shvatili sve što je reditelj želio da mi postignemo. Imao sam veliki strah kad je rekao da ćemo raditi Brehta, jer je to ozbiljan pozorišni zalogaj. Bile su naporne probe, prvih nekoliko proba tekst nije bilo na stolu, razgovaralo se o malograđanštini. Svi smo se trudili da nađemo koncept za ovu predstavu iako je reditelj imao glavnu ideju. Volim da igram ovo ostvarenje jer ima snažnu poruku. Izuetno je naporna fizički i psihički, ali želim da je još dugo igramo, pošto ima snažnu poruku za višeslojnu publiku.

Vladimir Putnik, reditelj

Prisustvovali smo pravom teatarskom činu. Večeras je trebinjski Festival festival podsjetio na pozorišnu svetkovinu.  Maštovita, razigrana, sa preciznom i zanimljivom koreografijom, na izvrsnu muziku, korespodentna sa današnjim vremenom i sa ovom predstavom bi, pretpostavljam, i Breht bio zadovoljan. Tema malograđanštine je široka i opšta i dobro je što se nudi neka vrsta bisekcije malograđanštine. Tu su mediokritetstvo , prostakluk, skorjevićstvo, gluposti, a  sve to ne mora, ali može odvući u fašizam. Glumci i reditelji su na istoj talasnoj dužini, pa sve efektne rediteljske ideje ansambl ne samo da ispunjava, nego i nadograđuje. Zahvaljujem im se na predivnoj pozorišnoj večeri.

Milovan Zdravković, teatrolog

Sreli smo se sa rediteljem koji poznaje Brehta i ansamblom koji može da ga izvede. Postupak reditelja je mudrost, jer mudar reditelj ne ulazi kao diktator, on ulazi tako da poštuje umjetnike da se razvijaju, a napravio je predstavu kakvu on voli, to je njegov rukopis. To je mudrost i iskustvo. Pohvalio bih inovacije i osavremenjavanje Brehta, a to je samo pojačalo Brehtovsku liniju. Breht ovdje djeluje na nas  podsvjesno, ne odmah, a od toga  i ne treba tražiti više.

Dragan Koprivica, reditelj

Posebno je značajna kreativna strana kompletnog projekta, ali i uloga glumaca koji su besprijekorno odradili svaku misao reditelja, sinhronizovano, ozbiljno, pedantno, disciplinovano, pa su održali javni čas iz poštovanja kolektivnog čina. Bilo je divno gledati kako glumački ansambl može djelovati kao jedan glumac na sceni. Imali smo lijep  dijapazon glumačkih ostavarenja sa bogatstvom različitosti.  Nameće se pitanje da li je postojala rovovska bitka reditelja sa dramskim tekstom i pozdravljam skraćenja. Tekst je možda mogao da skrati  još malo, što bi se odrazilo na jaču dinamiku onog što je večeras viđeno. Najjači dojam su ostavile scenske radnje, odličan mizanscen i glumački zadaci koji su realizovani do perfekcije. Možda je moglo doći do dinamizacije ovog dramskog projekata, ali je predstava sami vrh Festivala festivala i tu nema dileme. Ovo ostvarenje je ostavilo, do sada, najbolji utisak, posebno zato što je reditelj mudro davao šansu glumcima da kažu šta oni žele. Rediteljska ruka nije bila mač koji reže predstavu od početku do kraja nego su se nadopunjavali na najljepši mogući način.