Развијен молекул који убија ћелије меланома

tablete

ПАРИЗ I Француски научници успјели су развити молекул који је у стању смањити способност преживљавања ћелија меланома, а да притом не нашкоди здравим ћелијама, што пружа наду обољелима од ове врсте врло агресивног рака коже.

Молекул назван ХА15 развила је група научника с францускога Института за здравље и медицинска истраживања (Инсерм) у Ници под вођством Степханеа Роццхија.

Меланом је изузетно агресиван облик рака коже.

„Ријеч је о злоћудном тумору ћелија коже поријеклом из меланоцита, ћелија које се нормално налазе у нашој кожи и одговорне су за синтезу меланина, пигмента који кожи даје тамнију боју“, подсјећа се у саопштењу Инсерма те се додаје да постоје три клиничка степена малигног меланома: локализовани меланом само на подручју коже без клинички видљивих регионалних метастаза, затим клинички видљиве метастазе у лимфним чворовима и трећи степен када говоримо о метастазама.

„Идентификација нових молекула незаобилазан је елемент у примјени учинковите биотерапије код ове врсте рака, чија се раширеност у посљедњих десет година удвостручила“, стоји у саопштењу Инсерма. У том контексту француски су научници открили нову породицу молекула – „тиазол бензенсулфонамиде (ТЗБ)“ који имају антиканцерогена својства оцијењена „занимљивима“.

„Испрва је ова група молекула откривена код дијабетеса типа 2. Наиме, повећавала је осјетљивост ћелија на инзулин. Но ако је будемо жељели употријебити у борби против рака морат ћемо елиминисати ту проинзулинску активност“, објаснио је Роццхи.

Након бројних покушаја научници су успјели измијенити основну структуру ТЗБ-а те створити формулу чији је „главни састојак“ назван ХА15 значајан јер захваљујући процесу апоптозе (програмиране смрти станице) и аутофагоцитозе (механизма разградње унутрашњих, најчешће непотребних или дисфункционалних станичних дијелова да би се осигурало преживљавање ћелија у цјелини), доводи до смрти ћелија меланома.

У експериментима проведеним на лабораторијским мишевима ова је група молекула била врло учинковита у смањењу величине тумора, а притом није штетила околном ткиву нити је утицала на здравствено стање мишева.

„У истраживању проведеном на ткиву пацијената обољелих од меланома показало се да су молекули били врло активни у уништавању ћелија меланома, посебно оних који су били осјетљиви или нису реаговали на циљану терапију“, кажу француски научници.

Чини се и да је ХА15 учинковит и када су посриједи ћелије других тумора, попут рака дојке, дебелог цријева, простате, гуштераче и хроничне леукемије.

„Сврха овог пројекта и наше студије је употријебити нове молекуле у лијечењу меланома, а на крају и код других врста карцинома“, поручио је Степхане Роццхи.

Резултати истраживања објављени су у четвртак у стручном америчком часопису Цанцер Целл.

Извор: Н1