Развод у БиХ постао луксуз: За парницу од 1.500 до 10.000 КМ

razvod

МОСТАР l Некада, и то не баш тако давно, брак је представљао нешто свето. Данас га се углавном схвата сувише олако. Тако број склопљених бракова у Босни и Херцеговини опада из године у годину, док је број растава у порасту, пише Вечерњи лист БиХ.

У посљедње четири године у БиХ годишње око двије и по хиљаде брачних парова судски се растави, а адвоката имају пуне руке посла. Статистика каже како је број жена и мушкараца који покрећу иницијативу за развод изједначен.

Да развод и није тако једноставан, а уз то и прилично скуп за просјечног грађанина, показује судска пракса. О психичким и физичким посљедицама знају само они који су то искусили на „властитој кожи“.

Најприје савјетовање

Прва фаза на путу ка растави је брачно савјетовање које је успјешно и учинковито уколико оба партнера желе ријешити проблеме и ако су укључена у процес савјетовања. То подразумијева спремност партнера на компромисе и на дуготрајне промјене понашања, а не само за вријеме трајања процеса савјетовања.

Не успије ли савјетовање, ствар у своје руке узимају адвокати, односно суд. Поступак бракоразводне парнице обавља се у три цјелине те је за сваки поступак потребно уплатити 360 КМ+ПДВ. То је што се тиче саме бракоразводне парнице. Сваки излазак адвоката на рочиште кошта 360 КМ, а не успије се баш одмах сваки брачни пар раставити тако да процес зна потрајати годину дана, а често и више.

Како тврде адвокати, након тога врши се подјела имовине. Све оно што су супружници стекли за вријеме заједничког живота се дијели. Такав вид подјеле брачне имовине кошта 200 КМ+ПДВ по сваком изласку на судску парницу. Такође се плаћа и административна такса суду која зависи од висине имовине која се дијели особама које се разводе.

Подјела имовине

Посебна имовина је она коју је брачни партнер стекао прије склапања брака, а заједничка је она имовина коју су брачни партнери стекли радом током трајања брачне заједнице. Подјела заједничке имовине је утврђивање сувласничког удјела сваког брачног партнера у заједничкој имовини. Брачни партнери могу закључити споразум о подјели заједничке имовине пред нотаром, а ако се брачни партнери не могу договорити, подјелу врши суд.

Имовинско-правни односи брачних партнера могу се уредити предбрачним или брачним уговором, сачињеним пред нотаром у БиХ. Брачни партнери не могу уговорити примјену права друге државе на имовинско-правне односе.

Након подношења захтјева за развод брака и подјеле имовине, родитељи се прије судског рочишта морају одлучити за скрб над дјететом те се договорити о висини алиментације. Уколико није могуће постићи договор, одлуку на крају доноси суд.

Од 2609 растављених бракова у БиХ у 2013. години, 107 трајало је краће од једне године, 334 брака су трајала од једне до двије године, 307 је трајало три до четири године и 1861 брак је трајао пет и више година. Према подацима Агенције за статистику БиХ, „највећи број брачних парова растави се послије пет или више година брака“.

Разлози су различити. Најчешће се то односи на материјалне ствари и корист коју имају брачни партнери. Оног тренутка када то нестане, брак буде разорен.

„Ту су и други изазови попут сиромаштва које ствара увслове да људи брзо губе повјерење једни у друге. Ако не можете осигурати својој породици стандардне услове за живот, онда настају проблеми у породици“.
Независне