Регион окован снијегом

20160103132257000000

САРАЈЕВО/БЕОГРАД │ Државе региона освануле су јутрос оковане снијегом, који уз јак вјетар ствара и велике наносе, на приморју пада киша, главне саобраћајнице су проходне иако се саобраћај одвија веома успорено.
У већем дијелу БиХ од јутрос пада снијег, а у Херцеговини киша, тако да се саобраћај одвија успорено, а на појединим путевима и отежано.
Дежурне екипе предузећа за путеве су на терену, чиште и посипају, тако да су за сада сви путеви проходни. Међутим грађани у Бањалуци су огорчени стањем на саобраћајницама, јер како истичу већина улица није преходна.
Возачима из аутомото савеза савјетује да возе максимално опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме, која је законски обавезна, а због лоших временских услова и неопходна.
На подручју РС предстанак падавина се очекује касније поподне и вечерас.
У Сарајеву екипе Комуналног предузећа чисте снијег, који је јутрос почео да пада у том граду. Све екипе су на терену и раде на чишћењу саобраћајница. Већих проблема засад има у падинским дијеловима овог града, али се и ту саобраћајнице чисте и посипају.

20160103132211000000

У Србији снијег увелико пада а сњежни наноси су до сада већ почели да отежавају саобраћај широм земље због чега је дошло до више саобраћајних несрећа. Посљедња у низу је та да се на ауто-путу Ниш-Београд код Ражња преврнуо шлепер који је блокирао саобраћај у смијеру ка Београду.
Републички хидрометеоролошки завод упозорио је данас да ће у централним и јужним предјелима Србије доћи до стварања снијежног покривача од 15 до 30 центиметара, као и снежних наноса услед јаког ветра у планинским пределима и кошавском подручју, нарочито у доњем Подунављу и јужном Банату.
Максималан опрез у вожњи се саветује на путном правцу Ужице-Чајетина-Нова Варош-Пријепоље, где је неопходно стриктно придржавање постављене саобраћајне сигнализације, прилагођавање брзине условима на путу, јер има и појаве одрона.

20160103132235000000
Аеродром Никола Тесла у Београду неометано функционише и непрекидно је отворен за авиосаобраћај без обзира на зимске услове и невријеме, речено је данас Тањугу у том предузећу.

У Хрватској снијег пада од јуче, падао је ноћас, а очекује се да ће падати и данас током цијелог дана. Снијегом су затрпани и остали хрватски градови, дебели слој прекрио је између осталих и Карловац те Осијек. Како најављује Државни хидрометереолошки завод, у Хрватској ће данас бити претежно облачно са снијегом у континенталним дијеловима.
Престанак падавина се очекује вечерас.
На сјеверном и средњем Јадрану дува јака и олујна бура, на јужном Јадрану још пријеподне дувао је јак југо.

И на западном подручју Македоније, у Тетову, Пожарану, Маврову и Берову пада снијег и, како се очекује, предстанак падавина се може очекивати, такође, вечерас.
Снијег провејава у македонском главном граду, а у западним дијеловима земље се очекује дебљина сњежног покривача од 25 цм.

Престанак снијежних падавина у Словенији се очекује данас током дана, а температуре ће се кретати од минус седам до минус 1.
Облачно и хладно ће се, према прогнозама тамошњег хидроеметеорошког завода, задржати и сутра са снијегом или кишом у већем дијелу земље.
Агенције