Регионални медији позивају туристе да посјете Требиње

 

ТВ Н1: Разлози зашто посјетити Требиње

САРАЈЕВО│Мали градови попут Требиња обично су успутне станице на путу до приморја, но оно уистину може бити изврсно мјесто за одмор и пуњење батерија.

Уколико до сада нисте имали прилику посјетити Требиње, доносимо разлоге због којих би требало да то што прије учините.

Изврстан географски положај

Требиње има изврстан географски положај на тромеђи три државе, БиХ, Црне Горе и Хрватске. Тако је од Дубровника удаљено тек око 25 км, а од Херцег-Новог око 35 км.

Близина мора, мириси смокава, нара, лаванде, одишу овим градом. За њега је чак и писац, Момо Kапор, рекао да је својеврсна метафора, сан. „Оно је једна светла тачка у животу Херцеговаца, оно је место које сањају да ће се у њему настанити када буду остарили. Требиње је медитеран. Јер, док у њему седите и гледате врхове чемпреса, осећате да је море иза брда. Тамо се живи као на мору, али није обешчашћено туризмом као море,“ ријечи су које има Kапор за Требиње.

Kрашки амбијент, зеленило и смирај

Kада угледате крашког дива, Леотар, који је наткриљен над Требињем, не бисте могли ни помислити да је у његовом подножју ушушкана благородна долина смарагдне Требишњице.

Требиње нуди бројна мјеста и излетишта на којима можете пронаћи одмор за очи и душу, а нека од њих су Јазина, Студенац, Убла, у подножју Орјена са црногоричном шумом и чистим ваздухом.

Мир можете пронаћи и у градском парку на чијем улазу ће вас дочекати биста најпознатнијег Требињца, пјесника, Јована Дучића. А осим тога, хедонисти имају прилику уживати и у окрепљујућој хладовини стогодишњих платана на самом градском тргу.

Фармаколози и љекари за овај град кажу да је попут бесплатне апотеке или санаторијума, будући да због одличних климатских услова, погодује здрављу људи. О идиличности овог поднебља, говори и чињеница да га је и маршал Тито одабрао за једну од својих вила.

Благе зиме и топла љета, чине да је овај град одличан избор на вашој маршрути, током цијеле године.

Бројни културно-историјски споменици и занимљива архитектура

Становници овог подручја били су Илири, потом Грци, Римљани, те Словени у 7. вијеку. Осим тога, и боравак Османлија и Аустро-Угара, такође је оставио битан траг на архитектуру. Тако су у самој језгри града ренесансне палате, али и вјерски објекти православаца, католика и муслимана. На требињском градском тргу је католичка Kатедрала рођења Блажене Ђевице Марије, у великом парку је смјештен Саборни храм Преображења Господњег, док су у Старом граду, двије џамије, Осман-пашина и Царева џамија.

Стари град и утврђење Kастел, како га зову мјештани, изграђени су око 1715. Музеј Херцеговине, уски сокаци, калдрме, капије, а најпознатија она Анђелкина, гдје је снимана серија „Рањени орао“, чине овај дио града аутентичним и веома интересантним туристима.

Доказ томе да је ово подручје средиште духовности и брижног његовања традиције, јесу и бројни манастири у околини града и то манастири Дужи, Завала, Добрићево, те манастир Тврдош којег је, према предању подигао цар Kонстантин.

Требиње је интересантно и по својим мостовима, а најпознатији је Арсланагића или Перовића мост, који је подигао Мехмед-паша Соколовић. Андрић је за њега говорио да је чак елегантнији од вишеградског.

Но ипак, љепота Требиња најбоље се да сагледати са брда Црквина и платоа Херцеговачке Грачанице. У њој су посмртни остаци пјесника, Јована Дучића, чиме му је 2000. године, испуњена жеља да вјечно почива у најдражем граду.

Величанственост овог пејзажа најбоље описују ријечи путописца који је за Требиње рекао да је „слика бајковите љепоте, којој фали само рам.“

Kултурне манифестације

Велики књижевници, глумци, музичари, спортисти, поријеклом су из Херцеговине. Срђан Алексић, Дејан Бодирога, Асмир Беговић, Наташа Нинковић, Небојша Глоговац, Сенад Башић, тек су неки од њих. То је разлог што је Требиње домаћин бројних манифестација, тако да уколико сте љубитељ културе, у овом граду вам никада неће бити досадно.

Богата гастро понуда

Боравак у Требињу искористите и за дегустацију традиционалних јела (раштан, пријеснац, приганице, торотан, цијели сир), те чувених херцеговачких вина (жилавка и вранац).

Гостопримство по којем су Херцеговци препознатљиви, учиниће да вам посјета овој оази мира и сунца засигурно буде незабораван доживљај, зато немојте дуго чекати и првом приликом упутите се ка југу. Нећете се покајати.

Н1